Gradovi

Četiri kandidata za fotelju gradonačelnika Brčkog

Četiri kandidata za fotelju gradonačelnika Brčkog
Četiri kandidata za fotelju gradonačelnika Brčkog

BRČKO - Sve veće političke partije (SNSD, SDA i SDS) u Brčko distriktu kandidovale su svog čovjeka za gradonačelnika ovog grada, a kako stvari sada stoje, najviše šanse za tu poziciju imaju Siniša Milić iz SNSD-a i Esed Kadrić iz SDA.

Pored njih dvojice, koalicija SDS - NDP, koja u Skupštini Brčko distrikta ima najviše mandata, kandidovala je dvojicu svojih ljudi, i to Uroša Vojnovića i Radoslava Bodičevića, ali kako tvrde u SNSD-u i u SDA, ta dva kandidata nemaju gotovo nikakve šanse. 

U brčanskom SDS-u kažu da je koalicija SDS - NDP dobila najviše mandata i da iz tog razloga imaju pravo da, ukoliko Srbin bude gradonačelnik, predlože svoje ljude, dok s druge strane u SNSD-u tvrde da oni kao stranka pojedinačno imaju najviše glasova kao i njihov kandidat Milić pojedinačno kao odbornik.

"Ako bude Srbin, gradonačelnik će biti Siniša Milić jer je dobio najviše glasova na izborima. U ponedjeljak otpočinju razgovori o tome i mi očekujemo da predložimo gradonačelnika koji će dobiti podršku i ostalih stranaka", rekao je Đorđa Kojić, predsjednik SNSD-a u Brčko distriktu.

Prema nepisanom pravilu, gradonačelnika predlože onaj narod koji ima više odbornika u Skupštini Brčko distrikta, a kako stvari sada stoje, taj broj je izjednačen, jer i jedan i drugi blok bez manjina imaju po 13 "svojih" odbornika.

"U ovom trenutku niko ne zna ko će biti gradonačelnik. Odnos je tu negdje i na kraju će to biti stvar džentlmenskog dogovora, tako da ne očekujem da tu bude bilo kakvih problema", kaže Esed Kadrić, predsjednik SDA u Brčko distriktu.

Prema zvaničnim podacima CIK-a, srpske stranke SDS, NDP, SNSD, PDP, NS i SP imaju 12 odbornika,  a ista situacija je kada su u pitanju bošnjačke stranke jer SDA, SBB, SDP, SBiH i DF plus dva odbornika sa liste nacionalnih manjina imaju takođe 12 odbornika. Hrvati imaju pet odbornika, dok su sa multinacionalne liste BDP-a izabrana dva odbornika.

Kako je ranije dogovoreno, u naredne četiri godine distriktom će vladati nova-stara skupštinska većina koju čine SDS-NDP, SNSD, SDA, HDZ, SBB i SBiH te po jedan predstavnik albanske i turske nacionalne manjine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije