Gradovi

Činovnici u Sarajevu zaprijetili štrajkom

Činovnici u Sarajevu zaprijetili štrajkom
Foto: N.N. | Činovnici u Sarajevu zaprijetili štrajkom

SARAJEVO - Prošireni Upravni odbor Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika odlučio je danas da Vladi Kantona Sarajevo uputi posljednje upozorenje za organizovanje sastanka na kojem bi trebalo da bude postignut dogovor o granskom kolektivnom ugovoru za ovaj kanton, Zakonu o platama, te o još nekoliko rješenja koja će poboljšati položaj zaposlenih u ovoj oblasti.Kantonalnoj Vladi poručeno je da, ukoliko se ne iznađu prihvatljiva rješenja, slijedi generalni štrajk državnih službenika u Kantonu Sarajevo, javili su federalni mediji.

Na današnjoj sjednici, kojoj su prisustvovali članovi sindikalnih odbora svih šest sindikalnih organizacija ovog reprezentativnog sindikata, istaknuto je da se zaposleni u ovoj oblasti moraju izjednačiti sa ostalima u Kantonu Sarajevo, poput radnika u obrazovanju, zdravstvu, policiji...

"Trend urušavanja naših prava se iz godine u godinu nastavlja, a mi samo tražimo ono što nam pripada. Tražimo granski kolektivni ugovor na nivou Kantona Sarajevo, a ne na nivou Federacije BiH, međutim za to u kantonalnoj Vladi nemaju sluha", rečeno je na sastanku.

Istaknuto je da Sindikat traži granski kolektivni ugovor kako bi se izbjegle radničke tužbe, te da će biti zatraženo da se i za ovu granu uvede satnica, a ne da ostane postojeća osnovica.

Sindikat traži i ukidanje boda u okviru Zakona o platama, o kojem treba postići dogovor na osnovu opravdanih sindikalnih zahtjeva i relevantnih ekonomskih parametara.

Sindikalci ističu da su izgubili strpljenje i da ne žele više da gledaju kako drugi ostvaruju svoja prava u punom kapacitetu, dok se prava državnih službenika i namještenika opstruišu, kao i da u ovoj grani ne postoji trka više reprezentativnih sindikata već da postoji jedan reprezentativni sindikat u Kantonu Sarajevo, a to je Sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo, dok ostali sindikati u svom članstvu imaju manji dio državnih službenika i namještenika.

"Nadamo se da će Vlada Kantona Sarajevo udovoljiti našim zahtjevima kao što su učinili obrazovanju, policiji i zdravstvu, te time spriječiti nezadovoljstvo državnih službenika i namještenika koje će iskazati štrajkom", poručeno je sa današnje sjednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije