Gradovi

Crne liste na svakom ulazu

Crne liste na svakom ulazu
Crne liste na svakom ulazu

PRIJEDOR - Prijedorska "Toplana" pored poziva korisnicima da plate dug, na ulazima stambenih zgrada u Prijedoru postavila je spiskove s imenima potrošača i iznosima dugovanja.

"Došli smo u situaciju da dugujemo dobavljačima energenata kao što su drvna biomasa i mazut. S obzirom na nizak procenat naplativosti, ne možemo obezbijediti sredstva prema dobavljačima i to dovodi u pitanje kontinuitet grijanja", rekla je Amira Grahovac, izvršni direktor za pravne poslove u prijedorskoj "Toplani".

Grahovčeva ističe da "Toplana" trenutno grije i da nije bilo prekida isporuke grijanja niti jednog dana. Kako kaže, ranije je bilo sličnih akcija sa objavljivanjem spiskova dužnika koji su davali rezultate.

"Na svakom ulazu u zgradi koja je na daljinskom grijanju naći će se spisak s imenima korisnika grijanja. Na spisku su korisnici koji uredno plaćaju i oni koji duguju", kazala je, dodajući da je ovo transparentna informacija i da korisnici treba da znaju u kakvoj se situaciji nalazi isporučilac toplotne energije.

Ukupna dugovanja domaćinstava prema prijedorskoj "Toplani" su 5,1 milion KM, a kamate 3,4 miliona KM, dok je dug pravnih lica 1,3 miliona KM.

Slaviša Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banjaluke, rekao je da javno postavljanje spiskova s imenima, prezimenima i iznosima dugovanja nije u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača.

"Niko ne zaslužuje da bude javno linčovan, čak i ako duguje novac za korištenu uslugu. Mnogi potrošači nemaju odakle da plate tu uslugu", rekao je, te pojasnio da postoje dva dozvoljena mehanizma za naplatu dugovanja.

"Jedan je javni poziv dužnicima da izmire dugovanja, odnosno da dođu u sjedište preduzeća i neprave dogovor o reprogramu, a drugi mehanizam je naplata dugovanja putem suda", rekao je Kajkut, upozoravajući da javno postavljanje spiskova nije moralno i primjereno.

Dodaje da ukoliko bi se ovakav slučaj desio u Banjaluci, njegovo udruženje bi odmah zatražilo uklanjanje spiskova od nadležnih organa kao što je Komunalna policija, ali i od preduzeća koje ga je postavilo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije