Gradovi

Davidović: Kriterijum za status grada 50 000 stanovnika

Davidović: Kriterijum za status grada 50 000 stanovnika
Davidović: Kriterijum za status grada 50 000 stanovnika

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović rekao je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci da bi kriterijum za dodjeljivanje statusa grada trebalo svesti na 50.000 stanovnika.

On je zapitao šta učiniti sa jedinicima lokalne samouprave koje već imaju status grada, a nemaju 70.000 stanovnika, kako je to predviđeno Nacrtom zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a Igor Radojičić smatra da Vlada nije taj organ koji bi trebalo da raspusti skupštinu lokalne zajednice kako je to predviđeno ovim zakona.

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske rekao da bi trebalo da ostane da su načelnici odjeljenja u opštinama/gradovima imenovana lica, a ne državni službenici, dodajući da je "besmisleno ostaviti novoizabranog načelnika/gradonačelnika sa zadatom administracijom".

Radojičić smatra da bi trebalo dati i mnogo precizniju šemu rada lokalne administracije u odnosu na definisanje broja zaposlenih u lokalnoj administraciji i funkcijama koje obavlja lokalna zajednica.

Polanik PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da će odredbe o broju zaposlenih u lokalnoj administraciji izazvati "glavobolje kod načelnika", jer se postavlja pitanje isplate otpremnina radnicima koji su višak.

On je naveo da će, prema ovom nacrtu zakona, u 64 lokalne samouprave biti oko 2.000 radnika viška, za čije otpremnine treba isplatiti oko 12 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije