Gradovi

Deponija kod Doboja tempirana ekološka bomba

Deponija kod Doboja tempirana ekološka bomba
Deponija kod Doboja tempirana ekološka bomba

DOBOJ - Postojeća deponija, koja se nalazi samo nekoliko kilometara od centra Doboja, i na koju su nakon poplave deponovane tone otpada je ekološka bomba i potencijalna opasnost.

S ovim su se složili i pozicija i opozicija u Skupštini grada Doboj, ali im se mišljenja razilaze u vezi s idejom da se na istoj lokaciji osnuje regionalna deponija na kojoj bi bio odlagan otpad iz više gradova RS i FBiH.

S obzirom na to da ni postojećoj deponiji nije mjesto tamo gdje se nalazi, smatra Duško Vasić, odbornik SNSD-a, odlaganje otpada iz gradova šire regije na istoj lokaciji imaće veoma teške posljedice po okolinu, bez obzira na tehnološka dostignuća u preradi otpada.

"Regionalna deponija u gradskom jezgru, u gradu, je nešto za širu diskusiju, analizu. Nije to pitanje za bilo kojeg odbornika ili samo za Skupštinu nego za tim stručnjaka, a ja sam sa zdravstvenog aspekta ubijeđen da ona ne treba da bude tu", navodi Vasić, inače ljekar u dobojskoj bolnici.

Radoslav Nikolić, predsjednik SDS-ovog Kluba odbornika i ljekar u Domu zdravlja, istakao je da je to "tempirana ekološka bomba koja može da napravi ekološku katastrofu s obzirom na to da nekoliko kilometara od centra grada imamo potencijalni izvor raznih infekcija".

"To je mesto gde se skupljaju i razmnožavaju vektori, prenosnici raznih infekcija, i nas samo dragi bog čuva od veće infekcije", smatra Nikolić. 

Iako su im mišljenja u vezi s postojećom deponijom ista, ona se ipak razilaze kad se raspravlja o osnivanju javnog preduzeća Regionalna deponija Doboj i njegovoj djelatnosti.

Dok u SDS-u smatraju da ćemo "svi od toga imati koristi", u SNSD-u ističu da samo stroga kontrola može garantovati da neće uticati na zdravlje građana.

"Nadam se da ovo preduzeće neće imati status kao DIRG ili 'Preslica'. Ako uzmemo u obzir da je obim poslova koje će raditi jako širok, mislim da akcenat treba da stavimo na skupljanje smeća koje se može prerađivati i dobijati sirovine. Ako budemo stavili akcenat na skupljanje smeća koje će biti skladišteno, onda to može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi", kaže Danijel Gajić, odbornik SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije