Dežurna apoteka u svakoj opštini

Bojana Vučenović - 27.11.2008 20:02
Dežurna apoteka u svakoj opštini

BANJALUKA - Svaka opština je obavezna da u noćnim časovima ili za vrijeme praznika obezbijedi dežurnu apoteku ili apoteku u pripravnosti, kako bi građanima lijekovi bili dostupni 24 časa dnevno.

Ovo je predviđeno Zakonom o apotekarskoj djelatnosti koji je u srijedu usvojila Narodna skupština RS, a kojim se po prvi put do sada, apotekarska djelatnost, koja je do sada bila regulisana Zakonom o lijekovima i dijelom Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju, uređuje posebnim zakonom.

Vanda Marković-Peković, pomoćnik ministra zdravlja RS za farmaciju, kazala je da će svaka opština odrediti na koji način će građanima obezbijediti 24-časovnu dostupnost lijekovima.

"Da li će apoteka raditi 24 sata ili će, ako je u pitanju manja opština, na vratima apoteke biti napisan broj telefona apotekara preko kojeg će građani u svako doba moći da dođu do potrebnog lijeka, to je već stvar opštine", kazala je pomoćnik ministra.

Ona je navela da je jedna od novina u ovom zakonu i novina u zvanju, tako da će sada studenti koje završe farmaceutski fakultet a koji su do sada imali zvanje diplomirani farmaceut, imati zvanje magistra farmacije.

Pekovićeva je kazala da je ovim zakonom promet lijekova i medicinskih sredstava na malo stavljen u nadležnosti entiteta.

"Regulisanjem apotekarske djelatnosti vrši se usklađivanje entitetskih propisa iz oblasti prometa na malo lijekova i medicinskih sredstava sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH", kazala je Pekovićeva.

Ona je navela da su zakonom regulisane i kazne za nesavjesno postupanje pri izradi i izdavanju lijekova.

"Za prodaju lijekova koje nema odobrenje nadležne institucije, pravno lice će biti kažnjeno od 3.000 do 15.000 KM, a magistar farmacije za isti prekršaj biće kažnjen od 500 do 1.500 KM", navela je pomoćnik ministra zdravlja.

Ona je kazala da će se apoteke redovno kontrolisati da li poštuju nove propise.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

  • Vratili se biciklima iz Grčke

    30.05.2015 20:36 - Srna

    NOVI GRAD - Nikola Dupalo i Neven Lajšić večeras su se biciklima vratili iz Grčke u Novi Grad, gdje su ih na Trgu Mladena Oljače dočekali porodica, prijatelji i predstavnici opštine.

  • Ljekari i medicinari napuštaju Tuzlu

    30.05.2015 12:01 - E. Skokić

    TUZLA - U posljednje četiri godine Ljekarska komora Tuzlanskog kantona izdala je 78 potvrda o članstvu, odnosno tzv. good standing, koje su neophodne pri zapošljavanju u inostranstvu. Najčešće destinacije na koje odlaze nekadašnji članovi Ljekarske komore TK su Slovenija, Hrvatska i Njemačka.

  • Brčko konkurisalo kod EU

    29.05.2015 17:49 - Srna

    BRČKO - Distrikt Brčko konkurisao je sa dvije stambene zgrade u željezničkoj koloniji za socijalni program stanovanja koji finansira EU, rekao je danas šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja u brčanskoj Vladi Rifat Mujanović.

  • Prekinuta sjednica zbog nepripremljenosti članova vlade

    29.05.2015 16:48 - Srna

    BRČKO - Vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta prekinuta je danas jer se pojedini članovi vlade nisu stigli upoznati o materijalima i biće nastavljena početkom iduće sedmice, potvrdio je zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić.

  • Godišnjica uspješne odbrane od poplava

    29.05.2015 16:17 - Srna

    BROD - Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić organizovao je danas prijem povodom obilježavanja godišnjice uspješne odbrane od poplava.

  • Nagrađeni najbolji učenici

    29.05.2015 13:40 - Srna

    NOVI GRAD - U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Novom Gradu danas je održana manifestacija "Dan učeničkih postignuća" na kojoj su nagrađeni najbolji učenici devetih razreda.

  • Prodaja kupona za javni prevoz počinje u ponedjeljak

    29.05.2015 11:31 - Fena

    SARAJEVO - Prodaja svih vrsta pretplatnih karata za javni gradski prevoz za mjesec juni počeće u ponedjeljak, 1. juna, najavljeno je iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj" (KJKP GRAS).

  • Maturanti proslavili kraj đačkog doba

    29.05.2015 11:23 - Srna

    ČAJNIČE - Zabavom u galeriji Doma kulture "Filip Višnjić", 56 maturanata Srednjoškolskog centra "Petar Petrović Njegoš" iz Čajniča proslavilo je matursko veče.

  • Počelo rušenje dimnjaka - jedinog preostalog simbola »špiritane«

    29.05.2015 10:55 - Srna

    TUZLA - U Tuzli je u toku rušenje dimnjaka nekadašnje fabrike špirita, koja je počela sa radom 1887. godine.

  • Klaonički otpad istresali kraj izvorišta

    28.05.2015 22:03 - D. Tovilović

    KOTOR VAROŠ - Preduzeće za klanje i preradu mesa "Jata" iz Maslovara, kod Kotor Varoša, odgovorno je za ekološki incident, koji bi mogao da ima nesagledive posljedice po zdravlje stanovnika ovog sela.

  • Spektakl veselja i mladosti u Bihaću

    28.05.2015 17:41 - AA

    BIHAĆ - Maturanti u Bihaću napravili su danas spektakl veselja i mladosti. Iako je bilo hladno i vjetrovito, maturanti su bili potpuno mokri polijevaći se međusobno sa vodom iz obližnje fontane.

    Foto
  • Usvojena strategija razvoja Srebrenice

    28.05.2015 16:33 - Fena

    SREBRENICA - Skupština opštine Srebrenica je održala 21. redovnu sjednicu.

  • Donirana mašina u vrijednosti 23.000 KM

    28.05.2015 15:52 - Srna

    ROGATICA - Međunarodna organizacija za saradnju iz Japana donirala je danas Udruženju poljoprivrednih proizvođača "Agropartner" iz Rogatice poljoprivrednu mašinu za pravljenje rolo-bala čija je vrijednost 23.000 KM.

  • Osnovci iz dvije zemlje u zajedničkim aktivnostima

    28.05.2015 15:36 - Srna

    TREBINJE - Osnovna škola /OŠ/ "Sveti Vasilije Ostroški" iz Trebinja prva je u istočnoj Hercegovini koja je započela realizaciju projekta druženja učenika sa vršnjacima iz škole iz druge zemlje, a učenici bi kroz kampove zajednički učestvovali u nastavnim, vannastavnim i rekreativnim aktivnostima.

  • Pileći otpad završio u izvorima vode za piće

    28.05.2015 15:10 - Srna

    KOTOR VAROŠ - Znatan dio pilećeg otpada koji je firma za preradu pilećeg mesa "Jata" iz Kotor Varoša deponovala na lokalitetu Hrastova kosa, sa lijeve strane magistralnog puta Banjaluka - Doboj, završio je u izvorima vode za piće, i trenutno je ugroženo više od 40 domaćinstava u Mjesnoj zajednici /MZ/ Maslovare.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.