Gradovi

Doboj: Na prijem došao i predstavnik Bošnjaka

Doboj: Na prijem došao i predstavnik Bošnjaka
Doboj: Na prijem došao i predstavnik Bošnjaka

DOBOJ - Murvet Bajraktarević (SBiH), predsjednik Skupštine grada Doboja, prekršio je nepisano pravilo bošnjačkih predstavnika u lokalnoj vlasti i pojavio se na prijemu povodom Božića i Dana Republike.

Prijem je proteklog vikenda organizovala Gradska uprava, a Bajraktarević koji je donedavno bio poslanik "Domovine" u Narodnoj skupštini RS, kazao je da je došao na prijem povodom vjerskog praznika.

"Ovdje se slave dva praznika, ja sam došao isključivo zbog Božića i da svim građanima RS poželim sretan Božić i da kažem da moramo živjeti zajedno", pojasnio je Bajraktarević.

On je nakon lokalnih izbora vratio poslanički mandat i napustio koaliciju sa SDA i SBB BiH, te osporavanje Dana Republike od strane koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS pripisao doskorašnjim kolegama.

"To je SDA, a ja sam Stranka za BiH i ja sam iz nekih svojih razloga, što nismo mogli naći zajednički jezik, napustio tu koaliciju i napravio sam koaliciju (na lokalnom nivou, u SG) sa SDP-om iz razloga što se ljudi stalno vraćaju unazad, ne misle unaprijed. A ja više nemam potrebe, pogotovo mi koji smo ušli u drugi dio života, nemamo više šta razmišljati o juče, nego moramo misliti samo o danas i sutra", kaže Bajraktarević.

Prijemu je, između ostalih, prisustvovao i Bajro efendija Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj, župnik Pero Iljkić, te sveštenici dobojskog Arhijerejskog namjesništva, ali nisu odbornici SDA i SDP-a.

U SNSD-u Bajraktarevićev dolazak karakterišu kao "potvrdu da su i Bošnjaci svjesni da će 9. januar zauvijek ostati Dan Republike", ali i kao mudar taktički potez iskusnog političara.

"Mislim da je i on svjestan činjenice da 9. januar ostaje Dan Republike Srpske, pa sebi za neki naredni period kao pravi političar gradi poziciju da možda i za naredne dvije ili četiri godine ponovo bude predsjednik Skupštine grada ili možda i nešto više", smatra Sanja Vulić, predsjednica SNSD-ovog Kluba odbornika. Obilježavanje Božića i Dana Republike nakratko je ujedinilo dobojsku poziciju i opoziciju, kojoj se prethodnih godina dešavalo da bojkotuje ovakve skupove.

"Djeluje da se u srpskom nacionalnom biću javlja zbližavanje, znači da se na ovaj dan politika ostavlja po strani, a da se stavlja u prvi plan nacionalni interes", navodi Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a.

Svečanosti nije prisustvovao Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, a njegov zamjenik Nebojša Marić (SDS) je na pitanje da li je Doboj našao svoje mjesto u RS dao kratak odgovor.

"Grad Doboj je uvijek u RS, samo ponekad RS ne prihvata grad Doboj", kazao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije