Gradovi

Doboj: Obnovljeno 90% objekata oštećenih u poplavama

Doboj: Obnovljeno 90% objekata oštećenih u poplavama
Doboj: Obnovljeno 90% objekata oštećenih u poplavama

DOBOJ - U obnovu Doboja poslije katastrofalne poplave 2014. godine zahvaljujući donatorima uloženo je oko 25 miliona KM i sanirano je oko 90 odsto gradskih objekata koji su pretrpjeli najveću štetu, izjavio je gradonačelnik Obren Petrović povodom Dana grada - Vidovdana.

"Zahvaljujući nesebičnoj pomoći velikog broja stranih ambasada u BiH, pojedinaca, kolektiva i institucija Republike Srpske, Federacije BiH, kao i susjednih zemalja u obnovu Doboja uloženo je oko 25.000.000 KM da bi se vratio normalan život", rekao je Petrović na svečanoj akademiji.

Petrović je istakao da je u saradnji sa Vladom Republike Srpske dobojskim privrednicima obezbijeđeno oko 6.000.000 KM interventnih sredstava za saniranje nastale štete.

"Preduzimaju se mjere da se poplave ne ponove, da se stvori bezbjedan ambijent za investiranje. Zahvaljujući stabilnom gradskom budžetu realizuju se infrastrukturni projekti da bi Doboj ponovo postao administrativni, saobraćajni, trgovački, kulturni i sportski regionalni centar", napomenuo je Petrović.

On je naveo da su obnovljeni objekti sada funkcionalniji, a da su sve aktivnosti u vezi sa obnovnom rezultat ugleda rukovodstva grada.

Petrović je najavio da će 1. jula biti osveštan spomenik za stradale Srbe, koje su austrougarske vlasti 1915. godine internirali u dobojski logor, koji je bio prvi koncentracioni logor u Evropi.

On je podsjetio da je kroz ovaj logor prošlo 45.751 Srba, od kojih oko 17.000 žena i djece.

Svečanoj akademiji prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, delegat Vijeća naroda Republike Srpske Enes Suljkanović, narodni poslanici, predstavnici vjerskih zajednica, nevladinih organizacija i zvanice iz oblasti privrede i kulture.

Gradonačelnik Doboja na akademiji je uručio ovogodišnja priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Plaketa grada dodijeljena je akademskom vajaru Dragi Handanoviću za doprinos u oblasti umjetnosti i kulture, kao i doktoru Rifatu Huskiću za doprinos u zdravstvu.

Amblem grada dobili su inovator Zvjezdan Višt za doprinos u razvoju inovacija i kancelarija Fondacije "Fami" za unapređenje kvaliteta socijalne i zdravstvene zaštite.

Novčane nagrade uručene su Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Doboj i Udruženju "Žene Doboja".

Ove godine novčane nagrade uručene su i učenicima generacija dobojskih osnovnih i srednjih škola.

Svečana akademija održana je u Centru za kulturu i obrazovanje, nastup kulturno-umjetničkih društava održan je na stadionu sportskih igara pod motom "Folkloraši svome gradu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije