Gradovi

"Doboj pokušava da izbjegne arbitražu"

"Doboj pokušava da izbjegne arbitražu"
Foto: N.N. | "Doboj pokušava da izbjegne arbitražu"

STANARI - Mirko Kajganić, član Radne grupe opštine Stanari, kaže da postoji opravdana sumnja da grad Doboj pokušava da izbjegne arbitražni postupak i spor sa Stanarima izmjestiti pred sud kako bi lakše došao do cilja, a to je podjela zajedničke imovine u njegovu korist.

On ističe da je po Zakonu o osnivanju opštine Stanari arbitraža obavezujuća u pogledu podjele imovine, te da je najmlađa opština u RS predložila gradu Doboju da razmotri arbitražno pitanje koje glasi: "Koliki je udio opštine Stanari u imovini bivšeg grada Doboja i na koju imovinu se on konkretno odnosi". Juče je održana sjednica Skupštine opštine Stanari.

"Druga strana očigledno opstruiše utvrđivanje arbitražnog pitanja iz njima znanih razloga i želje da izmjesti mjesto odlučivanja u sudsko odlučivanje. To, po našem mišljenju, nije svrsishodno, nije opravdano i to je povreda Zakona o osnivanju opštine Stanari", navodi Kajganić.

Ukoliko, ipak, umjesto arbitraže, podjela imovine bude predmet suda, u Stanarima očekuju da pravosudne institucije odrade svoj dio posla.

"Ukoliko dođe do toga da grad Doboj preskoči  arbitražu i izvrši utuživanje sudu, ja očekujem da će sud poštovati zakon i vratiti postupak na arbitražu", izjavio je Dušan Panić, načelnik Stanara.

Dragomir Vidović, odbornik PDP-a, kaže da bi sudski postupak bio skuplji, duže bi trajao, što je nepovoljno i za grad Doboj i za opštinu Stanari te za građane.

Da li grad Doboj izbjegava arbitražni postupak, kako to tvrde u Stanarima, nismo uspjeli saznati, jer se ni Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, ni njegov zamjenik Nebojša Marić nisu javljali na telefon.

U zaključku koji je usvojila Skupština grada Doboj stoji da "SG zauzima stav da se podjela nepokretne imovine izvrši po teritorijalnom principu, odnosno da sva nepokretna imovina koja se nalazi na teritoriji Doboja pripadne gradu, a sva nepokretna imovina koja se nalazi na području opštine Stanari pripadne opštini".

U istom zaključku se navodi da pokretna imovina pripada gradu Doboju uz obavezu opštine Stanari da preuzme preostali dio obaveza po osnovu uloženih kreditnih sredstava u iznosu od 2.980.661,93 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije