Gradovi

Dobojlije u potrazi za svojim Preletačevićem: "Fala svjema" po uzoru na Belog

Dobojlije u potrazi za svojim Preletačevićem: "Fala svjema" po uzoru na Belog
Dobojlije u potrazi za svojim Preletačevićem: "Fala svjema" po uzoru na Belog

DOBOJ - Nakon što je izborna lista "Beli - samo jako - Luka Maksimović" u Mladenovcu, nastala kao parodija, osvojila 13 mandata u tamošnjoj Skupštini, portal "Dobojski info" pozvao je sugrađane da za predstojeće lokalne izbore u BiH prijave listu pod nazivom "Fala svjema".

Slaviša Pavlović, urednik portala, kaže da s obzirom na to da u Doboju "ne postoje politika i partije, nego samo politikantstvo i interesne grupe", vrijeme je da se, ako ništa drugo, kroz satiru i sprdnju "izvrgne ruglu ovdašnja politička oligarhija" i građanima pokaže da nije strašno smoći snage iznijeti svoj stav i mišljenje.

"Ideja je usmjerena prevashodno prema apstinentima, građanima koji ne izlaze na izbore, vođeni mišlju da nemaju za koga glasati. Želja mi je da ih podstaknem da izađu na izbore, i da ako nemaju za koga da glasaju, a onda da glasaju protiv, time što bi svoj glas dali listi 'Fala svjema' i tako poslali poruku vlastodršcima i partokratiji, a svi koji žive u gradu znaju na šta mislim", navodi Pavlović.

Naziv liste, kaže Pavlović, nastao je od lapsusa ovdašnjeg funkcionera.

"Svako privatno ima pravo da priča kako želi, ali mislim da zamjenik gradonačelnika u 21. vijeku ne može biti takva osoba, te nazivom liste želim da skrenem pažnju na to", kazao je Pavlović.

Iako su na društvenim mrežama ovu ideju već osudili na propast jer u Doboju, kako neki smatraju, "ne postoji vox populi, nego podanici", sociolog Davor Vidaković kaže da ipak postoji kritična masa, samo ona ne dolazi do izražaja.

Postoje neopredijeljeni, ističe Vidaković, birači koji bi se na ovu ideju "primili" jer nisu svi ograničeni na partije koje im se nude, nego im je potrebna i alternativa postojećim strankama.

"Postoje nezavisni intelektualci koji bi sigurno krenuli putem Mladenovca i kandidata na bijelom konju, Preletačevića. To su neopredijeljeni birači kojih je dosta kod nas, i nismo baš svi podijeljeni u te neke 'geto zone', i da smo ograničeni samo na jednu političku partiju", izjavio je Vidaković, te dodao da nezainteresovanost ljudi ne može trajati vječno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije