Gradovi

Dobojlije zbunjene: Stigli uvećani novembarski računi za grijanje

Dobojlije zbunjene: Stigli uvećani novembarski računi za grijanje
Foto: Ilustracija | Dobojlije zbunjene: Stigli uvećani novembarski računi za grijanje

DOBOJ - Dobojlije su zbunili uvećani novembarski računi za grijanje, jer se na njima nalazi iznos i za devet dana oktobra, prije grijne sezone, za koje im je obećano da će biti besplatni, odnosno grad Doboj je preuzeo na sebe da izdvoji sredstva.

Međutim, izgleda da se, sve dok iz gradske kase ne bude uplaćeno 400.000 KM na račun "Gradske toplane", Dobojlijama devet dana grijanja  obračunava na računima, pa potrošači ne znaju da li to da plaćaju ili čekaju ne lokalnu kasu.

Skupština grada Doboj je na posljednjem zasjedanju donijela odluku o angažovanju novčanih sredstava koja će biti preusmjerena "Toplani" na ime troškova isporučene toplotne energije domaćinstvima u periodu od 6. do 14. oktobra, ali je ostalo nejasno da li će ta sredstva biti sukcesivno ili u cijelom iznosu uplaćena.

"Mi ćemo uputiti spiskove gradu, te će grad u narednom periodu uplaćivati dio po dio za taj dio računa za koji je donesena odluka, odnosno za prvih devet dana grijanja u oktobru", kaže Slađan Jović, direktor "Toplane".

Korisnici gradskog grijanja za oktobar su dobili dva računa, što je zbunilo većinu njih jer nisu bili sigurni koji od ta dva treba da plate s obzirom na to da je na jednom bio manji, a na drugom veći iznos.

Tada je iz "Toplane" poručeno da treba da plate samo iznos od 15. do 31. oktobra, što je učinila većina građana, ali su im onda računi za novembar opet stigli veći, jer se na njima nalazio iznos za devet dana iz oktobra.

"Iz medija sam čula da treba platiti samo dio računa, pa sam tako i uradila, ali kada sam dobila novembarski račun iznenadila sam se jer vidim da mi je uračunat i taj iznos od prije početka grijne sezone i više mi ništa nije bilo jasno. Prvo sam zvala 'Toplanu', a onda sam otišla da se raspitam šta je tu besplatno, a šta nije", kaže jedna sugrađanka.

Iz ovog komunalnog preduzeća objašnjavaju zašto su i novembarski računi bili uvećani.

"Ne možemo mi da izvršimo korekciju računa dok grad Doboj ne uplati ta sredstva na žiro račun 'Gradske toplane'. Ne moraju uplaćivati taj dio za devet dana oktobra, koji je uračunat i u novembarski račun, grad Doboj će u narednom periodu da uplati ta sredstva", kazao je Jović.

Za razliku od domaćinstava, javne ustanove, preduzeća te privrednici nisu oslobođeni plaćanja dijela oktobarskog računa, ali će preduzetnicima isti biti manji za dvije KM po metru kvadratnom jer od ove grijne sezone oni umjesto 5,38 KM tople radijatore plaćaju 3,38 KM. Javna preduzeća i ustanove i dalje plaćaju najskuplje grijanje - 5,38 KM. Odbornici su krajem aprila odlučili i da građani grijanje plaćaju više, odnosno umjesto 2,24 KM po metru kvadratnom plaćaju 2,53 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije