Gradovi

Dodik: Institucije Srpske za obnovu hrama u Gradiški doniraće 150.000 KM

Dodik: Institucije Srpske za obnovu hrama u Gradiški doniraće 150.000 KM
Foto: Srna | Dodik: Institucije Srpske za obnovu hrama u Gradiški doniraće 150.000 KM

GRADIŠKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da će za obnovu Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci donirati jednu predsjedničku platu, a institucije Srpske 150.000 KM.

Predsjednik Srpske, koji je prisustvovao donatorskoj večeri za obnovu centralnog pravoslavnog hrama u Gradišci, izrazio je nadu da će, uz donaciju opštine Gradiška od 50.000 KM i brojnih priložnika, biti prikupljeno dovoljno sredstava za obnovu hrama, koji se nalazi na samom ulazu u Republiku Srpsku.

"Već duže se planira obnova hrama u Gradišci koji je bio poveznica različitih generacija i svjedok naših uspjeha i stradanja. To je hram koji govori mnogo o našem identitetu i u kojem ćemo se okupljati, krstiti i vjenčavati", rekao je Dodik.

On je istakao da je Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci potreban srpskom narodu i svima koji na to područje dolaze i prolaze.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska uvijek nesebično pomagala izgradnju i obnavljanje crkva, jer je Srpska pravoslavna crkva danas jedan od najsnažnijih elemenata nacionalnog srpskog identiteta.

"Gdje god postoje Srbi, postoje i crkve koje nas okupljaju i svjedoče o našim nacionalnim vrijednostima, našoj kulturi, vjeri i krsnoj slavi", naglasio je Dodik.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da su lokalna uprava, kao i brojni privrednici i priložnici vođeni plemenitim ciljem da se obnovi ova svetinja.

"Okupili smo se da svi po malo pomognemo da se obnovi hram koji se nalazi na vratima Republike Srpske i predstavlja biser Srpske pravoslavne crkve i našeg grada", naglasio je Adžić.

Arhijerejski namjesnik gradiški protojerej-stavrofor Gojko Slijepčević rekao je da će obnova hrama u Gradišci početi naredne godine, prvi radni dan nakon Vaskrsa, te da je planirano da naredne godine bude završena obnova spoljašnjosti hrama, dok će unutrašnji radovi biti nastavljeni u 2019. godini.

Slijepčević je rekao da je za potpunu obnovu hrama potrebno 970.000 KM, te da je planirana rekonstrukcija zvonika, krova, stolarije i fasade, te pozlata kupola i krstova.

On je naveo da je u unutrašnjosti hrama planirano uvođenje podnog grijanja, sanacija stubova i uređenje zidova i ikonostasa.

Prvi Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci sagrađen je 1866. godine i služio je vjernicima sve do 1927. godine, kada je na istom mjestu podignut novi pravoslavni hram koji je porušen početkom Drugog svjetskog rata.

Na istim temeljima od 1967. do 1973. godine građen je sadašnji Hram Pokrova Presvete Bogorodice.

Donatorskoj večeri za obnovu gradiškog hrama prisustvovalo je više od 250 priložnika, predstavnici republičke i lokalne vlasti, privrednici, rukovodioci javnih preduzeća i ustanova i brojni drugi donatori.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije