Gradovi

Dom zdravlja "Sveti Luka" robu nabavljao kršeći zakon

Dom zdravlja "Sveti Luka" robu nabavljao kršeći zakon
Foto: Ilustracija | Dom zdravlja "Sveti Luka" robu nabavljao kršeći zakon

BANJALUKA - Kršenje Zakona o javnim nabavkama i Zakona o računovodstvu i reviziji, kao i isplate naknada po osnovu prekovremenog rada samo su dio razloga zbog kojih je Glavna služba za reviziju javnog sektora JU Dom zdravlja "Sveti Luka" iz Bileće dala negativno mišljenje za usklađenost u poslovanju.

"Nabavke robe, usluga i strateškog materijala vršene su bez primjene procedura javnih nabavki, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama", naveli su revizori, koji su o finansijskim izvještajima dali mišljenje s rezervom.

Dom zdravlja nabavke je vršio iz sredstava participacije po osnovu koje je naplaćeno 49.235 KM, na šta su revizori takođe imali zamjerke s obzirom na to da ta sredstva nisu uplaćivana na račun predviđen za to.

Nabavke koje je vršio Dom zdravlja odnosile su se na materijal za održavanje, na šta je potroše-no 8.319 KM, zatim sanitetski materijal, koji je koštao 4.677 KM, matarijal za laboratoriju 14.502 KM...

Nabavka robe i goriva za prevoz pacijenata te isplate naknada vozačima vozila Hitne pomoći vršene su iz sredstava blagajne, što je suprotno pravilima, dok su neto naknade za prekovre-meni rad od 4.080 KM isplaćivane suprotno Za-konu o platama zaposlenih lica u javnim usta-novama u oblasti zdravstva RS.

"Za navedene naknade nisu obračunati i plaćeni porezi i doprinosi na lična primanja, koji su obavezujući pri obračunu naknada", napisali su revizori.

Obračun plata je vršen prema zaključenim ugo-vorima o radu, koji nisu dostavljeni u knjigovod-stvo kao validna knjigovodstvena dokumentaci-ja, što je suprotno Zakonu o računovodstvu i reviziji RS.

"Prilikom isplate neto plata nisu vršene uplate poreza i doprinosa na neto plate, što nije u skladu sa Zakonom o doprinosima", naveli su revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije