Gradovi

Domu zdravlja u Bileći isključena voda, pacijenti ugroženi

Domu zdravlja u Bileći isključena voda, pacijenti ugroženi
Domu zdravlja u Bileći isključena voda, pacijenti ugroženi

BILEĆA - U bilećkom Domu zdravlja od petka se ne rade ni najmanje hirurške intervencije, a ljekari obavljaju samo najnužnije poslove, u smislu pregleda pacijenata, jer im je zbog neplaćanja duga od 25.000 KM lokalno distributivno preduzeće "Vodovod" isključilo vodu, zajedno sa još 42 pravna lica iz Bileće.

"Situacija je vrlo nezgodna, jer se ne može uraditi ništa praktično, jer ne radi ni laboratorija, ni rendgen, čak se ni rana ne može obraditi, sašiti, niti previti, jer svaki ljekar mora najprije dobro oprati ruke pa staviti hirurške rukavice, a kamoli nešto drugo", kaže dr Slavko Boljanović, zamjenik direktora bilećkog Doma zdravlja.

S obzirom na to da je direktor ove zdravstvene ustanove dr Neđo Simović bio nedostupan za novinare, ni doktor Boljanović nije želio komentarisati ovu situaciju, jer, kako tvrdi, postoje odgovorni ljudi, ne samo u Domu zdravlja, već i u opštini Bileća, koja je osnivač ove zdravstvene ustanove.

Jedna je stvar, dodaje, isključiti vodu FK Hercegovac i Domu kulture, ali je sasvim drugačije kada se voda isključi Domu zdravlja, gdje je situacija dosta složenija.

"Jutros zbog nedostatka vode nisu obrađeni ni pacijenti koji je hitno trebalo da budu na koronarografiji u Banjaluci, jer nisu mogli uraditi ni rendgen, niti laboratoriju, niti masu drugih stvari", kazao je doktor Boljanović, koji tvrdi da vodu sa zakašnjenjem ili nikako ne plaćaju ni brojni drugi domovi zdravlja u Republici Srpskoj, ali nisu u ovakvoj situaciji.

Direktor 'Vodovoda' Borislav Vukoje tvrdi da je redovno razgovarao s rukovodiocima svih ustanova kojima je isključena voda, a kojima su i ranije stizale i po dvije opomene, pa su imali vremena od 20 do 30 dana da riješe probleme, i pored činjenice da su svi oni imali već potpisane reprograme.

"Oni su dobili isključenja po dva osnova, i zbog neplaćanja tekućeg duga i zbog neizmirenja reprograma, pa smo morali pribjeći ovoj nepopularnoj mjeri jer se i mi suočavamo s problemom plaćanja struje, s kojim odavno mučimo muku, tako da, ako ne primjenjujemo ovakve mjere, ostaće bez vode cio grad", kaže Vukoje.

Dodaje da su i ranije prolongirana isključenja upravo zbog toga što su svjesni da Domu zdravlja treba voda, ali niko nije ozbiljnije rješavao ovaj problem, osim što je neko u dva navrata, nakon što je "Vodovod" zatvarao ventile na šahtovima s vodom, samoinicijativno otvarao vodu.

Kaže da se mora utvrditi ko to radi i da su prinuđeni da pokrenu proceduru za tužbu protiv Doma zdravlja i FK Hercegovac zbog više desetina hiljada maraka duga, dok je Dječijem vrtiću, koji je imao dug od 1.200 maraka, nakon što su uplatili polovinu, voda odmah priključena.

I sa Domom zdravlja bi se mogao postići sličan kompromis ako bi određena suma duga bila izmirena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije