Gradovi

Donatorsko veče za obnovu crkve i liječenje trogodišnje Sofije Šušić

Donatorsko veče za obnovu crkve i liječenje trogodišnje Sofije Šušić
Donatorsko veče za obnovu crkve i liječenje trogodišnje Sofije Šušić

TREBINJE - U Trebinju će večeras biti održano donatorsko veče za obnovu Crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, te za pomoć u liječenju trogodišnje Sofije Šušić i Milijane Ćećez /47/.

Konjičanki Milijani Ćećez potrebna je transplantacija bubrega, a djevojčici Sofije Šušić čiji su roditelji u posljednjem ratu protjerani iz Konjica i trenutno žive u Nikšiću, pomoć u liječenju teškog oboljenja mozga.

Zoran Pologoš, predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske, koje je organizator donatorske večeri, rekao je Srni da ga je Milijana Ćećez prije dva dana obavijestila da se odriče cjelokupnog iznosa novca koji za nju bude prikupljen na večerašnjoj donatorskoj večeri u korist trogodišnje Sofije Šušić.

"Milijana me je obavijestila da su Konjičani koji žive u Australiji i Americi prikupili sva potrebna sredstva za njeno liječenje, te da želi da se novac koji večeras bude prikupljen za nju preusmjeri za liječenje teškog oboljenja mozga male Sofije", kaže Pologoš.

Kada je riječ o Crkvi Svetog Vasilija Velikog, koja je devastirana tokom ratnih godina, on kaže da su posljednjih godinu dana intenzivirani radovi na popravci unutrašnjosti i porte crkve, za šta velike zasluge ima mjesni paroh Milan Bužanin.

Pologoš je dodao da su sredstva za dosadašnje radove prikupili uglavnom Srbi koji žive u dijaspori, prvenstveno u Australiji. Ova crkva proglašena je kulturno-istorijskim dobrom od nacionalnog značaja.

On je istakao da očekuje dobar odziv ovoj humanoj akciji i zahvalio svim Konjičanim u zemlji i inostranstvu koji su i do sada imali sluha i nisu zaboravili mjesto odakle su potekli, kao i drugim priložnicima.

U Konjicu je do 1991. godine živjelo oko 8.000 Srba, a sada ih ima oko 200, uglavnom starijih.

Ovo mjesto jedan je od simbola srpskog stradanja u Drugom svjetskom ratu i otadžbinskom ratu.

Donatorsko veče biće održano u Hotelu "Belavi" u Trebinju sa početkom u 19.00 časova.

Sredstva se mogu uplatiti i na žiro-račun Udruženja Konjičana Republike Srpske: 5517002229505637 kod banjalučke Unikredit banke, Filijala Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije