Gradovi

Dražu Mihailovića protjeruju iz naziva ulice

Dražu Mihailovića protjeruju iz naziva ulice
Dražu Mihailovića protjeruju iz naziva ulice

DOBOJ - Ulica u Doboju, koja je skoro dvije decenije nosila naziv Ulica đenerala Draže, ponovo će dobiti svoje staro i Dobojlijama prepoznatljivo ime - Ćuprijska ulica.

Naime, odbornici Skupštine opštine Doboj usvojili su Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju naziva ulica na području opštine Doboj, koji, između ostalog, predviđa vraćanje starog naziva Ćuprijskoj ulici.

Odlukom tadašnjih lokalnih vlasti Ćuprijskoj ulici je 1993. promijenjen naziv u Ulicu đenerala Draže, koju zvanično još nosi. Naziv je promijenjen, navodno, zato što su pojedinci u lokalnoj vlasti bili bijesni što je rukovodstvo opštine Ćuprija, u Srbiji, nakon što je iz Doboja početkom rata dobilo nekoliko kamiona natovarenih nepoznatom robom, vratilo prazne kamione, a lokalni vlastodršci su očekivali da zauzvrat iz ovog srbijanskog grada stigne humanitarna pomoć. Sada je, prema nezvaničnim informacijama, na zahtjev stanara zgrada koje se nalaze u Ulici đenerala Draže odlučeno da ulici bude vraćen stari naziv.

Usvajanje odluke predložio je Obren Petrović, načelnik opštine, a proceduru njene pripreme sprovela je Komisija za mjesne zajednice i saradnju sa opštinama i gradovima, na čelu sa Draganom Markovićem. Marković navodi da mu nije poznato da su žitelji tražili izmjenu naziva ulice, te dodao da je ova komisija potencirala vraćanje starog naziva zbog uspostavljanja nove saradnje sa Ćuprijom, jer se Doboj prije nekoliko decenija pobratimo sa ovom opštinom.

"Predstavnici ove opštine su to tražili", izjavio je Marković.

Na zahtjev mjesne zajednice Bare, kaže Marković, jedna ulica u ovom prigradskom naselju ubuduće će se zvati Ulica đenerala Draže. Zašto je MZ Bare od opštine tražila da Ulicu trebavske srpske brigade preimenuje nismo uspjeli saznati jer se Slobodan Lazarević, predsjednik Savjeta ove MZ, nije javljao na telefon.

Milenko Gligorić, odbornik SDS-a, smatra da se izmjena naziva ulica vrši u duhu potreba mjesta, jer, kako kaže, ništa nije sveto pa da se ne može promijeniti. Dušan Panić, odbornik SNSD-a, mišljenja je da je imenovanje ulica permanentan proces, te da bi trebalo postojati sistemsko rješenje za nazive ulica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije