Gradovi

Drobilicom uništavaju automobile nesavjesnih vozača

Drobilicom uništavaju automobile nesavjesnih vozača
Drobilicom uništavaju automobile nesavjesnih vozača

ZENICA - U ZDK-u uništavaju se vozila kojima su teže prekršaje počinili višestruki povratnici. Za dvije godine je uništeno 149 automobila, a za 113 se čekaju pravosnažna sudska rješenja.

U svih deset kantona u FBiH vrijedi isti Krivični zakon. Međutim, kantonalna pravosuđa postižu različite rezultate i u prevenciji i u represiji krivičnih djela.

Ova praksa u Zenici je na snazi već dvije godine. Policija u Zeničko-dobojskog kantona djeluje i preventivno. Mjesecima je pojačano njihovo prisustvo na frekventnim saobraćajnicama jer su nezadovoljni stanjem sigurnosti.

Razlika je očita između dva susjedna kantona – Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, u kojima je razlika u broju stanovnika manja od 50.000.

U Kantonu Sarajevu važi isti zakon ali se on ne primjenjuje iako je broj prekršaja znato veći. Prošle godine je u ZDK registrovano 4.850 saobraćajnih nesreća, a u Kantonu Sarajevo 11.475.

U MUP KS ističu da uništenja automobila nije bilo, ali jesu postojale licitacije gdje su u dogovoru sa sudijom Opštinskog suda u Sarajevu pravosnažnim rješenjem oduzeli auto višestrukim povratnicima u djelu i ta sredstva su uplaćena u budžet Kantona Sarajevo.

Nezvanično saznajemo da su neka od tih auta na kraju završila kod istih osoba od kojih su i oduzeta.

(Al Jazeera)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije