Gradovi

Dužnici se poslije isključenja sami priključuju

Dužnici se poslije isključenja sami priključuju
Dužnici se poslije isključenja sami priključuju

PRIJEDOR - Prijedorskom "Vodovodu" potrošači duguju skoro deset miliona maraka, a potrošači koje zbog dugova preduzeće isključi iz sistema vodosnabdijevanja najčešće se sami poslije priključuju i ne dozvoljavaju kontrolu nakon toga, podaci su iz izvještaja o poslovanju ovog preduzeća za 2014.

"U toku su aktivnosti sa komunalnom policijom radi zajedničkog angažmana na rješenju ovih problema", navodi se u izvještaju.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da u ovoj godini više neće biti poskupljenja vode, a da će "Vodovod" proširenjem kapaciteta povećati broj korisnika i tako namiriti nedostajuća sredstva za poslovanje.

"Vrši se i sanacija distributivne mreže u gradskom i prigradskom području gdje je u naselju Lukavica ustanovljeno da je 90 odsto isporučene vode išlo u zemlju, a samo deset odsto potrošačima, što je ogroman gubitak", naveo je Pavić.

Ukupan broj potrošača na kraju 2014. godine bio je 21.423 ili za 839, odnosno četiri odsto više nego na kraju 2013. godine. Potrošnja vode mjeri se na 15.052 mjerna mjesta ili 82,9 odsto, a paušal se utvrđuje na 3.115 mjesta ili 17,1 odsto.

"Mjerenje potrošnje vode dovelo je do smanjenja rasipa isporučene vode odnosno do štednje, što je uticalo i na smanjenje količine prodate vode", navodi se u izvještaju.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da se voda redovno kontroliše u vlastitoj laboratoriji, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

"Tokom 2014. godine izvršena je fizičko-hemijska i mikrobiološka analiza 825 uzorka vode i sve ove analize potvrđuju izuzetan kvalitet vode", saopštavaju iz "Vodovoda" i podsjećaju da jedan i po litar flaširane vode u prodavnicama košta jednu marku, a hiljadu litara svježe vode iz slavine 1,57 KM.

Prijedorski "Vodovod" u 2014. godini ostvario je 4.641.904 KM prihoda, 4.629.906 KM rashoda i 11.997 KM dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije