Gradovi

Dvojni radni odnosi i dalje kamen spoticanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Dvojni radni odnosi i dalje kamen spoticanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Foto: Ilustracija | Dvojni radni odnosi i dalje kamen spoticanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Univerzitet u Istočnom Sarajevu je prepun zaposlenih sa dvojnim, pa čak i trojnim radnim odnosima, tvrdi se u pismu koje je stiglo na adresu "Nezavisnih", dok Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odgovara da to nije tako, te da postoji par ljudi čiji dvojni radni odnos nije riješen, ali da je to rezultat njihove krivice.

"Najgore stanje je na Filozofskom fakultetu. O stanju na Univerzitetu najbolje govori činjenica da na svjetskim listama  Univerziteta u Istočnom Sarajevu nema ni u tragovima. Čast pojedinim profesorima koji pokušavaju nešto da urade, ali izgleda da su oni najgori danas na cijeni", navodi se u pismu, koje su, kako je potpisano, poslali studenti ovog univerziteta.

Pašalić tvrdi za "Nezavisne" da studenti nemaju ništa s ovim pismom te da se iza njega krije upravo mali broj onih koji su još u dvojnom radnom odnosu.

"Skoro svi dvojni radni odnosi na našem univerzitetu su riješeni, ostalo ih je još samo par koji nam 'bježe' i upravo oni i pišu ta pisma. Kažu da Univerzitet propada, a zahvaljujući upravo tome što smo otpustili skoro sve one sa dvojnim radnim odnosima, Univerzitet nikad bolje nije stajao, što finansijski, što u drugim segmentima", rekao je Pašalić.

On je dodao da su sve isplate na Univerzitetu završene još u aprilu, s velikim suficitom na plate.

"Ne razumijem zašto ne potpišu pismo, ako ga već pišu. Imenom i prezimenom", naglasio je Pašalić.

Dušan Simanić, predsjednik Studentskog parlament u Istočnom Sarajevu, kazao je da je pitanje dvojnih radnih odnosa pokrenuto upravo prije par mjeseci od strane rektora Pašalića.

"To pismo ne dolazi ni od jedne od naših reprezentativnih studentskih organizacija i pitanje je da li to pismo uopšte pišu studenti", istakao je Simanić te dodao kako je već riješen veliki broj dvojnih radnih odnosa.

Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, istakao je da je prije nekoliko mjeseci formirana komisija koja je, kako kaže, riješila oko 70 slučajeva dvojnih i trojnih radnih odnosa.

"Neki su sporazumno riješeni, a ima onih koji nisu htjeli da odgovore pa su dobili otkaz. To jeste još aktuelno, ali se ja nadam da će komisija već u julu zasjedati i da će se uskoro riješiti ti preostali radni odnosi", istakao je Milišić i dodao da će održati sastanak s rukovodstvom Univerziteta i dati podršku studentima u svemu što traže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije