Gradovi

Flamenko na obalama Une

Flamenko na obalama Une
Flamenko na obalama Une

BOSANSKA KRUPA - Prvi internacionalni festival flamenka, drevnog andaluzijskog plesa, održan je protekle subote u Bosanskoj Krupi uz sudjelovanje nekoliko desetina učesnika iz Španije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U okviru ovog događaja održana je i škola ovog neobičnog plesa, a interesovanje da ga nauči pokazao je veliki broj mladih iz ovog grada.

Inače, do realizacije ovog neobičnog događaja došlo je na inicijativu bračnog para Ramiza i Nade Džafić, Krupljana koji dugi niz godina žive i rade u slovenačkom gradu Kopru. Džafići kažu kako su se u ranoj mladosti zaljubili u flamenko te sudjelovali na niz sličnih događaja.

"Došli smo na ideju da u rodnom gradu na obalama Une organizujemo jedan takav internacionalni festival i približimo ovaj ples našim sugrađanima. Stupili smo u kontakt s brojnim prijateljima, učiteljima i instruktorima plesa i uspjeli da ih dovedemo ovdje", kažu Džafići. Oni su izrazili nadu kako će ovaj događaj, kojeg su podržali i predstavnici lokalnih vlasti, prerasti u tradiciju te se održavati i narednih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije