Gradovi

Formirano udruženje porodica sa problemom steriliteta

Formirano udruženje porodica sa problemom steriliteta
Foto: N.N. | Formirano udruženje porodica sa problemom steriliteta

DOBOJ - U Doboju je formirano Udruženje porodica sa problemom steriliteta "Novi život", s ciljem uzajamne podrške porodica i stručnjaka iz te oblasti, kao i pružanja adekvatnih informacija i psihološke pripreme za proceduru vantjelesne oplodnje.

Predsjednik Udruženja Aleksandra Sofrenić rekla je Srni da su pioniri i jedina organizacija u Doboju koja je prepoznala trend rasta porodica sa problemom steriliteta u ovoj lokalnoj zajednici.

"Kao Udruženje postavili smo sebi zadatke, ciljeve i istrajni smo da ih realizujemo u saradnji sa institucijama koje se bave problemom bračne neplodnosti", rekla je Sofrenićeva.

Ona je istakla da su formiranju dobojskog Udruženja prethodili neformalni susreti i razmjena iskustava parova sa problemom steriliteta i njihovim pokušajima, bilo uspješnim ili neuspješnim da zasnuju porodicu.

Sofrenićeva je rekla da članovi Udruženja imaju kapacitet i neophodna iskustva da parovima obezbijede psihološku pripremu i pruže konsultativno-savjetodavnu pomoć u borbi za dobijanje potomstva.

Prema njenim riječima, u toku je izrada baze podataka takvih parova, a u svom radu oslanjaće se i na lokalne i državne ustanove.

Sofrenićeva je najavila da će Udruženje tražiti da i grad Doboj u skladu sa mogućnostima finansijski podrži parove u postupku vantjelesne oplodnje, da se stvore uslovi za dobijanje povoljnih kredita za tu svrhu, te da se do neophodnih sredstava dođe i projektnim aktivnostima prema odgovarajućim fondovima, organizacijama i institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije