Gradovi

Glamoč nema ni vatrogasce ni vodu

Glamoč nema ni vatrogasce ni vodu
Foto: Ilustracija | Glamoč nema ni vatrogasce ni vodu

GLAMOČ, TREBINJE - Vatrenu stihiju koja je u subotu zahvatila šumu i rastinje u mjestu Matrak, opština Glamoč, danima su gasili radnici ŠGD Šumarije Glamoč, koji od opreme imaju samo staru cisternu i priručne brentače.

Opština Glamoč inače nema vatrogasnu službu, dok je Služba civilne zaštite opremljena samo brentačama (mali ručni vatrogasni aparat). Situaciju dodatno otežava i nestašica vode na području Glamoča tokom ljeta te vjetar koji je raspirivao vatru pa se cisterna koja je gasila vatru punila na izvorištu.

"Problem je sve, i ljudstvo i voda i oprema, ništa nemamo. Vatru gasi Šumarija, a Služba civilne zaštite jednostavno nema ništa. Nemamo cisternu i ne mogu ja nikoga mobilisati. Imamo samo brentače i opštinsku cisternu na kamionu, ali problem je i ko će platiti vodu", rekao je juče za "Nezavisne" Mile Dokić, referent u Operativnom centru civilne zaštite u Glamoču.

Ivica Kasalo, upravitelj ŠGD Šumarije Glamoč, rekao je da je požar juče bio pod kontrolom, ali da veliki problem stvaraju vjetar i suša. Još se ne zna kolika je materijalna šteta.

"Između 70 i 80 ljudi je naizmjenično bilo na terenu, imamo vozilo komunalnog preduzeća pa se snalazimo, ali da se pojavi vatra na drugoj lokaciji, ne bismo uspjeli. Imamo 40-50 brentača koje se pokvare pa ih servisiramo i snalazimo se", rekao je Kasalo i dodao da su sve aktivnosti zanemarili dok traje borba sa vatrom.

Pretpostavlja se da je požar u Glamoču izbio zbog ljudskog nemara.

Požara je bilo i na drugim lokalitetima. Helikopter Helikopterskog servisa RS juče je izvidio teren u rejonu iznad sela Slivnica u Trebinju, gdje gore nisko rastinje, šikara i trava. On je bio pod kontrolom i vatra nije ugrožavala kuće, ali gašenje nije bilo moguće zbog minskih polja.

U Ljubinju su vatrogasci kontrolisali požar u Ravnicama. Praćen je i požar od Hrguda prema Prevorcu, a njegov krak prema Meči je ugašen.

Požar koji je izbio prekjuče poslijepodne na Brkanovom brdu, kod Mostara, ugasili su vatrogasci i helikopter Oružanih snaga BiH.

"Trenutno nemamo niti jedno kritično mjesto u Federaciji BiH kada su u pitanju požari, potvrdio je juče za Anadoliju Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Najveći broj požara prouzrokuje ljudski faktor, zbog čega se savjetuje građanima da ne pale vatru na otvorenom. Takav je slučaj i sa požarom u dobojskom naselju Gornja Zelinja, koji je zahvatio više poljoprivrednih posjeda na površini od 20 dunuma. On je najvjerovatnije prouzrokovan nehatom prilikom paljenja otpada na lokalnom groblju, saopšteno je juče iz Policijske uprave Doboj.

Naveli su da su u požaru izgorjela tri stoga sijena i slame, voćnjak sa 120 stabala šljive, od kojih je u potpunosti izgorjelo 60 stabala, i nisko rastinje na mjesnom groblju.

A na području Policijske uprave Bijeljina u prvoj polovini godine dogodilo se 69 požara, u kojima je pričinjena materijalna šteta procijenjena na 336.500 maraka, potvrđeno je juče Srni u Policijskoj upravi Bijeljina.

Stanari čekaju cisternu

Novoosnovana Teritorijalna vatrogasna jedinica u Stanarima očekuje u narednom periodu isporuku jedne cisterne, kako bi vatrogasci bili u mogućnosti da djeluju u punom kapacitetu.

Starješina ove jedinice Nenad Ristić rekao je Srni da je tender za nabavku cisterne po javnom pozivu lokalne uprave okončan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije