Gradovi

Glasači dobili listiće poslije referenduma

Glasači dobili listiće poslije referenduma
Glasači dobili listiće poslije referenduma

KOTOR VAROŠ - Komisija za sprovođenje opoziva načelnika opštine Kotor Varoš kasno je dostavila "Poštama Srpske" glasačke pakete za glasače u inostranstvu, zbog čega je za oko 95 odsto tih glasača materijal poslat dan poslije referenduma.

Ovo je potvrdio Oliver Blagojević, predsjednik Republičke izborne komisije, koja je u svom izvještaju upućenom Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BiH) konstatovala da su prilikom opoziva Dalibora Vučanovića, načelnika opštine Kotor Varoš, održanom u novembru prošle godine, počinjene nepravilnosti koje su mogle uticati na rezultate glasanja.

"Za glasače u inostranstvu, glasački materijal nije poslan blagovremeno da bi oni mogli da glasaju. Od ukupno 1.070 glasačkih paketa, 95 odsto njih ili 925 pošiljki, poslano je dan poslije referenduma, konkretno 1. decembra 2014. godine, dok je referendum održan 30. novembra", naveo je Blagojević, pojašnjavajući da su do tog podatka došli na osnovu izvještaja "Pošta Srpske" o otpremi glasačkih paketa.

Iz izvještaja Republičke izborne komisije, koji je u posjedu "Nezavisnih", vidljivo je da su glasačima iz Austrije, Hrvatske, Švajcarske, Australije, Slovenije, Belgije i Francuske glasački paketi upućeni 1. decembra 2014. godine, dan poslije referenduma, što znači da nisu ni imali mogućnost da glasaju.

"Ti glasovu mogli su uticati na konačnu odluku opoziva, jer je razlika između opcije 'za' i 'protiv' bila oko 490 glasova", kazao je Blagojević.

On je naveo da je ovaj izvještaj Republička izborna komisija Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BiH) poslala prošle sedmice.

Prema njegovim riječima, očigledna neslaganja broja glasača prema odluci CIK BiH i izvodima iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni u postupku opoziva, nisu razjašnjena od strane Komisije za opoziv.

"Ostaje nejasno i zbog čega je broj birača na redovnim biračkim mjestima manji za 466 i broj birača koji glasaju u odsustvu manji za 328 od onog prema odluci CIK BiH", kazao je Blagojević.

Dalibor Vučanović, opozvani načelnik Kotor Varoša, kazao je da su sada potvrđene stvari na koje je on ukazivao od samog početka, a odnose se na to da je čitav proces opoziva sproveden mimo zakona.

"Zbog tih brzopletih odluka sada trpi čitava opština, jer nemamo budžet ni finansiranje, zbog čega najviše trpe građani", kazao je Vučanović.

Zorica Mikić, predsjednik Komisije za sprovođenje opoziva načelnika u Kotor Varošu, kazala je da je komisija sav materijal u vezi s opozivom dostavila Skupštini opštine Kotor Varoš, koja je zadužena za sve ostale detalje i posao vezan za opoziv.

"Glasački paketi su 'Poštama Srpske' dostavljeni 28. novembra 2014. godine, a kako i kada su to oni poslali, ne znam ", kazala je Mikićeva.

Maksida Pirić, portparol CIK BiH, izjavila je da su primili izvještaj od strane Republičke izborne komisije o referendumu u Kotor Varošu i da će taj izvještaj biti razmatran na prvoj sjednici CIK BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije