Gradovi

Golić: Realizovani zaključci s ciljem razvoja Srebrenice

Golić: Realizovani zaključci s ciljem razvoja Srebrenice
Golić: Realizovani zaključci s ciljem razvoja Srebrenice

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske je, s ciljem razvoja opštine Srebrenica, realizovala ili provodi zaključke koji su utvrđeni na sastanku predsjednika Srpske Milorada Dodika sa rukovodstvom ove lokalne zajednice, izjavila je danas u Banjaluci potpredsjednik Vlade Srebrenka Golić.

Golićeva je istakla da su odobrena sredstva za nabavku vozila za prevoz hemodijaliznih pacijenata i da je urađena projektna dokumentacija i obezbijeđeno tri miliona KM za rekonstrukciju puta Srebrenica – Zeleni Jadar, što je bilo među utvrđenim zaključcima.

"Na narednoj zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije, koja će biti održana do kraja juna, biće riječi o rješavanju pitanja plaćanja nadoknade za potopljeno zemljište na području Srebrenice, ali i ostalih opština", rekla je Golićeva novinarima, podsjetivši da je zemljište potopljeno izgradnjom Hidroelektrane "Bajna Bašta".

Ona je naglasila da Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa završava stručnu osnovu studije za formiranje nacionalnog parka Drina, što su tražili predstavnici opštine Srebrenica.

Prema njenim riječima, Boračkoj organizaciji opštine Srebrenica i Udruženju porodica poginulih boraca uplaćeno je po 10.000 KM.

Golićeva je navela da će Vlada Republike Srpske odobriti 50.000 KM za obilježavanje 11. i 12. jula i da je formiran Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske u Bijeljini koji će voditi računa o bezbjednosti svih učesnika komemoracija.

"Vlada Republike Srpske svake godine izdvaja 100.000 KM za Srebrenicu, a u posljednje tri godine u razvoj poljoprivrede u ovoj opštini izdvojeno je 2,6 miliona KM, što je predstavnicima ove opštine rekao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić", dodala je Golićeva.

Ona je napomenula da je na sastanku razgovarano i o izgradnji fabrike pomfrita, za šta je neophodno izdvojiti 10 miliona KM.

Golićeva kaže da se na području Srebrenice nastoji razviti proizvodnja plastike za automobilsku industriju i limene ambalaže.

"Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u Banji `Guber`. U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nema predmeta koji se odnosi na ovu banju, ali je sigurno da izvorište vode niko ne može kupiti i da je to opšte dobro", rekla je Golićeva. 

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović istakao je da institucije Srpske žele podržati ekonomski razvoj ove opštine i da izdvajaju značajna sredstva.

"Za nas je veoma važno što Vlada Srpske realizuje zaključke koji su ranije dogovoreni. Mnogo nam znači pomoć institucija Srpske", rekao je Milovanović i naveo da ne zna koliko je do sada uloženo sredstava u razvoj opštine.

Savjetnik načelnika opštine za privredu Ćazim Salimović kaže da Srebrenica može da se razvija intenzivnom saradnjom sa institucijama Republike Srpske, te da se ovoj opštini za potopljeno zemljište duguje 30 miliona KM.

On je ocijenio da je bezbjednosna situacija u ovoj opštini veoma dobra.

Sastanku su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnici preduzeća "Putevi Republike Srpske".

Predsjendik Republike Srpske Milorad Dodik održao je 16. aprila sastanak sa rukovodstvom opštine Srebrenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije