Gradovi

Gostujući profesori i dalje spavaju u hotelima

BANJALUKA - Iako su u Studentskom kampusu Banjalučkog univerziteta napravljeni apartmani gdje bi gostujući profesori mogli prenoćiti kada dolaze na predavanja, njima i dalje Univerzitet plaća hotelski smještaj.

Milan Komljenović, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla", u okviru kojeg se nalaze pomenuti apartmani, kazao je da je za objekat u kojem su apartmani izdvojeno 450.000 KM, ali da su oni neuslovni za boravak profesora.

"Te prostorije koje su predviđene krajnje su neuslovne, jer to nisu apartmani, nego su to po dvije sobe sa zajedničkim mokrim čvorom, koje su dodatno i prilično male", kazao je Komljenović.

On je dodao da regulacioni plan kampusa podrazumijeva još jedan objekat, te da postoji mogućnost da će se na taj način riješiti to pitanje.

Stanko Stanić, rektor Banjalučkog univerziteta, kazao je da je ideja da se u studentskom kampusu napravi studentski paviljon u kojem bi se mogli smjestiti profesori realizovana, ali da su oni urađeni veoma loše.

"Mi nemamo obraza da u njih smještamo profesore sa univerziteta iz Srbije ili drugih zemalja, ali te sobe, ipak nisu neiskorištene, jer smo ih dali na korištenje asistentima Univerziteta, koji nemaju riješeno stambeno pitanje, te će oni za sada, dok ne osnuju svoje porodice koristiti taj prostor", kazao je Stanić.

On je dodao da na Univerzitetu razmatraju nekoliko opcija kako će ovaj problem da riješe.

On je dodao da je to još veliki trošak za budžet Univerziteta, zato što pojedini fakulteti poput, Prirodno-matematičkog, ili Akademije umjetnosti imaju veći broj gostujućih profesora.

Stanić je dodao da se iz godine u godinu broj gostujućih profesora smanjuje, te da se očekuje da će ih u buduće biti još manje.

U banjalučkom hotelu "Bosna" u kojem, prema Stanićevim riječima odsjedaju profesori, kazali su da prenoćište sa doručkom košta od 77 KM do 162 KM, te da se svaki dodatni obrok paća 15 KM više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije