Gradovi

Grad Sarajevo ponovo bez sredstava iz Budžeta

Grad Sarajevo ponovo bez sredstava iz Budžeta
Grad Sarajevo ponovo bez sredstava iz Budžeta

SARAJEVO - Kolegij Gradskog vijeća Grada Sarajeva je, na sjednici 2. septembra, između ostalog, razmatrao moguće posljedice po Grad Sarajevo povodom usvajanja Izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić je upoznao Kolegij Gradskog vijeća o namjeri da se obrati Skupštini Kantona Sarajevo, u povodu razmatranja prijedloga Izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu koji je utvrdila Vlada Kantona Sarajevo, a u kojem nije sadržan prijedlog plana sredstava Granta Budžeta Kantona Sarajevo Budžetu Grada Sarajeva.

Kolegij Gradskog vijeća je dao punu podršku gradonačelniku za namjeravani istup. Gradonačelnik je imao namjeru podsjetiti Skupštinu Kantona Sarajevo na pravo Grada Sarajeva da, kao jedinica lokalne samouprave, bude finansiran iz sredstava s jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH i zatražiti da Kanton Sarajevo izvrši svoje utvrđene finansijske obaveze prema Gradu Sarajevu iz 2014. godine, te da utvrdi obavezu izdvajanja dijela pripadajućih javnih prihoda s jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH i za finansiranje Grada Sarajeva u tekućoj godini.

- Međutim, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, na sjednici nisu dozvolili gradonačelniku Grada Sarajeva Ivi Komšiću da se obrati - saopšteno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Tako je, dodaje se u saopštenju, gradonačelnik dobio tretman gosta, bez prava da se obrati skupu.

- Gradonačelnik je tražio obraćanje kako bi još jednom ukazao na ustavno pravo Grada Sarajeva da, kao jedinica lokalne samouprave svojih građana i to drugog stepena, samostalno odlučuje o poslovima iz svog djelokruga, bez uplitanja viših nivoa vlasti, a u okviru zakona. Dakle, Grad ima pravo da samostalno odlučuje o zajedničkim poslovima lokalne samouprave u okviru zakona i da, u okviru svog djelokruga, samostalno odlučuje o finansijskim sredstvima koja lokalnoj zajednici pripadaju, uključujući sredstva iz vlastitih prihoda, kao i o dijelu pripadajućih sredstava javnih prihoda zajednice (dio sredstva s jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH) - navodi se u saopćenju.

Također, dodaje se, Grad Sarajevo ima obavezu izvršavanja prenesenih poslova koje je, Kanton Sarajevo Gradu Sarajevu, prenio svojim zakonima. Međutim, Kanton Sarajevo Gradu Sarajevu, već godinama, ne prenosi sredstva za provođenje prenesenih poslova.

U saopćenju se ističe kako ovo znači da je Kanton Sarajevo svojim Budžetom bio obavezan planirati dio sredstava u tekućim izdacima namijenjen Budžetu Grada Sarajeva, i to sredstva iz prihoda koja Kanton ostvaruje s jedinstvenog računa javnih prihoda Federacije BiH, a u visini koja obuhvata i sredstva namijenjena Gradu Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije