Gradovi

Gradiška: Nakon pet mjeseci Grahovac u kancelariji predsjednika

Gradiška: Nakon pet mjeseci Grahovac u kancelariji predsjednika
Gradiška: Nakon pet mjeseci Grahovac u kancelariji predsjednika

GRADIŠKA - Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Gradiška Uroš Grahovac jutros je uz asistenciju sudskog izvršioca i policije ušao u kancelarije Skupštine opštine, poslije pet i po mjeseci čekanja.

Prethodno je sudski izvršilac naložio da se obiju vrata kancelarije predsjednika Skupštine opštine koja su bila zaključana. Vrata su obijena u prisustvu Grahovca i njegovog advokata Jevte Jankovića.

Na ovaj način izvršeno je privremeno rješenje Okružnog suda u Banjaluci kojim je naloženo smijenjenom predsjedniku Skupštine Radislavu Dončiću da Grahovcu preda dužnost, službene prostorije i dokumentaciju.

Na ovu sudsku odluku opština Gradiška uložila je žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske i Ustavnom sudu BiH.

Lokalna uprava u Gradišci tvrdi da vanredna sjednica Skupštine opštine, na kojoj je 23. februara Grahovac izabran za predsjednika, nije sazvana na zakonit način.

Grahovac je rekao novinarima da će sutra doći na posao, ali nije siguran u kom kapacitetu će moći da obavlja funkciju predsjednika Skupštine opštine budući da je zatekao praznu kancelariju.

On je izrazio žaljenje što građani Gradiške već šest mjeseci trpe posljedice blokade rada Skupštine opštine, za šta je okrivio lokalnu vlast, čiji predstavnici ni danas nisu bili u zgradi opštine.

Dončić, koji nije prisustvovao preuzimanju prostorija, kaže da je iznenađen što je sudija Osnovnog suda u Gradišci Predrag Grahovac pristao da izvrši rješenje banjalučkog Okružnog suda koje, kako je naveo, nije pravosnažno.

On je naveo da o današnjem ročištu sudija Grahovac nije obavijestio njegovog pravnog zastupnika Sinišu Đorđevića, koji je na odmoru, ali u ovom sporu zastupa i načelnika opštine Zorana Latinovića.

"Mislim da nam je ovim činom sudija Grahovac oduzeo pravo na pravnog zastupnika", rekao je Dončić.

Uroš Grahovac izabran je za predsjednika Skupštine opštine Gradiška na vanrednoj sjednici 23. februara. Tada je smijenjeno kompletno skupštinsko rukovodstvo, pojedini direktori i članovi nadzornih i upravnih odbora preduzeća i ustanova.

Sjednici je tada prisustvovalo 17 odbornika nove skupštinske većine, koju čine odbornici SNSD-a, DNS-a, Izvorne SDS i odbornik Narodne stranke "Radom za boljitak". Oni i sada čine većinu u Skupštini opštine Gradiška.

Opoziciju u parlamentu čini 14 odbornika - pet iz SDS-a, tri iz stranke Napredne Srpska, po dva iz PDP-a i Socijalističke partije, jedan odbornik Narodne stranke "Radom za boljitak" i odbornik nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije