Gradovi

Građani Sarajeva podržali proteste u Makedoniji

Građani Sarajeva podržali proteste u Makedoniji
Građani Sarajeva podržali proteste u Makedoniji

SARAJEVO - Grupa od tridesetak građana okupila se danas na Trgu djece Sarajeva kako bi na taj način pokazali solidarnosti s građanima Makedonije koji od početka maja protestuju u Skoplju tražeći smjenu aktualne vlasti u toj zemlji.

Mirno okupljanje organizovala je neformalna grupa studenata koji su istakli da im nije cilj pružiti podršku nekoj političkoj opciji, nego građanima Makedonije koji žele podsjetiti da se u demokratskoj zemlji mogu birati lideri svaki dan, a ne svake četiri godine. 

Uime organizatora skupa Zulfikar Filandra kazao je novinarima da građani Makedonije neće odustati od okupljanja sve dok ne dođe do smjene vlasti za koju tvrde da je korumpirana. 

Filandra je ocijenio da je važno da Sarajevo pruži podršku Skoplju "jer gesta solidarnosti u ovoj regiji ne smije biti zaboravljena". 

Biljana Ginova iz Makedonije naglasila je da podrška Sarajeva Makedoniji ima veliki značaj.

Istakla je da se građani Makedonije bore da budu uključeni u demokratske procese u državi, tražeći smjenu vlade i njihovu krivičnu odgovornost. 

Simbol makedonskih protesta postao je poljubac nakon što je slika Jasmine Golubovske kako ljubi policijski štit obišla svijet. Golubovska je kazala da "crveni ruž nosi samo u slučaju kad treba popraviti umoran izgled od sistemskog gušenja slobode". 

Upravo zbog toga učesnici podrške Makedoniji nosili su danas crveni ruž. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije