Gradovi

Građani odlučuju o Vučanovićevoj sudbini

Građani odlučuju o Vučanovićevoj sudbini
Građani odlučuju o Vučanovićevoj sudbini

KOTOR VAROŠ - Građani Kotor Varoša na referendumu u nedjelju izjasniće se da li i dalje žele da funkciju načelnika opštine obavlja Dalibor Vučanović (SNSD), koji odnedavno nema povjerenje nove skupštinske većine.

Proceduru za njegov opoziv pokrenuli su nedavno odbornici SDS-a, PDP-a i SDA, koji su u kotorvaroškom parlamentu formirali novu većinu, a koju su do tada činili SNSD i SDS.

Na 34 biračka mjesta, od kojih je jedno za glasove u odsustvu, pravo glasa imaju 21.473 birača, od kojih 19.653 na redovnim biračkim mjestima, 1.070 u inostranstvu i 750 u odsustvu, a formiran je i jedan mobilni tim.

Zorica Mikić, predsjednik Komisije za sprovođenje opoziva, kazala je kako su pripreme za referendum na vrijeme obavljene, da su imenovani birački odbori, a da su građani na vidnim mjestima obaviješteni o istom.

Međutim, ako se uzmu u obzir potezi koje je nova skupštinska većina povukla, kao i brojni propusti u organizaciji, stiče se utisak da je cijeli postupak sproveden brzopleto i da nije dobro pripremljen. Naime, plan skupštinske većine bio je da se troškovi za opoziv finansiraju iz budžetske rezerve u kojoj, kako se ispostavilo kasnije, nije bilo dovoljno novca.

Da bi bio obezbijeđen novac u zadnji čas došlo je do rebalansa budžeta za ovu godinu, a odborničke naknade su smanjene, kako bi se uplatio novac za slanje glasačkih listića u inostranstvo.

"Sve što se dešava od formiranja nove skupštinske većine do danas je cirkus. Opoziv sprovode u roku od petnaestak dana, iako su za to potrebne duge pripreme jer ne mogu dočekati da zasjednu u fotelje", kazao je Dalibor Vučanović, aktuelni načelnik, koji ne sumnja da će i nakon nedjelje obavljati funkciju prvog čovjeka ove lokalne zajednice.

Nedeljko Knežević, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Kotor Varoš, novoformiranu skupštinsku većinu je ocijenio kao neozbiljnu, dodajući da nakon Vučanovićeve pobjede očekuje njen raspad.

S druge strane, Nedeljko Glamočak, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a, očekuje da će građani izglasati opoziv i da će nova vlast pokrenuti opštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije