Gradovi

Građani protiv šoping-centra u Bihaću

Građani protiv šoping-centra u Bihaću
Foto: Ilustracija | Građani protiv šoping-centra u Bihaću

BIHAĆ - Građani Bihaća koji žive u užem središtu ovog grada usprotivili su se na javnim raspravama projektu izgradnje velikog trgovačko-poslovnog centra, čiji je investitor preduzeće "BBI Real estate" iz Sarajeva, kompanija koja je u proteklom periodu izgradila nekoliko velikih šoping-centara u više bh. gradova.

Inače, pomenuti objekat bi trebalo da bude iygrađen na mjestu gdje se nalazi kino "Una", koje je gradska vlast u Bihaću prodala sarajevskoj kompaniji prije tri godine za 1,1 milion maraka.

Mještani tvrde kako se radi o objektu velikih gabarita, čija će izgradnja imati negativan uticaj na stanovnike užeg središta grada, budući da se radi o uskim ulicama neprikladnim za saobraćaj velikih građevinskih mašina. Za njih je sporna i spratnost, tvrde da će objekat visinom premašivati okolne zgrade, žale se da će on zaklanjati Sunčevu svjetlost te strahuju za stabilnost okolnih zgrada i kuća. "Graditi toliki objekat nije moguće, a da se pri tom na ugrozi život stanovnika u ovome dijelu Bihaća. Pomislite samo koliko će tu biti angažovano ljudi i radnih mašina, kako će se regulisati saobraćaj", kaže Željko Mirković, jedan od građana.

Mještani optužuju bivšeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića da je mimo njihovog znanja i pristanka dogovorio prodaju zgrade nekadašnjeg kina te uslove izgradnje novog objekta.

Prema riječima Lejle Hajro, predstavnice firme koja je izradila idejno rješenje budućeg šoping-centra, građani se najviše žale da će građevinski radovi prouzrokovati buku.

"Svi znamo da kada se gradi neki objekat to ne može proći bez buke i prašine, i to je neminovnost", kazala je ona.

Predstavnica investitora Enida Mujanović kaže kako su prije tri godine kupili objekat bivšeg kina u skladu s javnim pozivom, u kojem je bilo navedeno da je na toj lokaciji dozvoljena gradnja poslovnog objekta s tri podzemne etaže, prizemljem i četiri sprata.

"Ni po čemu ovaj objekat ne odudara od susjednih zgrada, nego s njima čini jedinstvenu urbanističku cjelinu. Građani su dočekali sve na nož i odmah su se počeli žaliti kako neće moći spavati, kako neće imati mira i slično", kazala je Mujanovićeva.

Prema njenim riječima, radi se o investiciji od preko deset miliona maraka, koja će dovesti do otvaranja oko 150 radnih mjesta.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je dsa sve argumente treba dobro izvagati kako bi se donijelo prihvatljivo rješenje za sve, dodavši kako će o svemu ubrzo odlučivati Gradsko vijeće, koje investitoru treba da izda potrebne dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije