Gradovi

Građani zbog krize otkazuju aranžmane

Građani zbog krize otkazuju aranžmane
Građani zbog krize otkazuju aranžmane

SARAJEVO, BANJALUKA - Interesovanje građana za zimovanje na bh. planinama i u inostranstvu znatno je manje u odnosu na prethodne godine, potvrdili su u turističkim agencijama.

Vjeruju kako je razlog ovakvoj situaciji globalna ekonomska kriza, čije posljedice se već osjete i u BiH. U turističkoj agenciji "Sirius" u Sarajevu kažu da građani, strahujući od besparice, sve češće otkazuju već rezervirane termine.

"I u BiH se već osjeti finansijska kriza. Prethodnih godina građani su se više interesovali za zimske aranžmane i bilo je mnogo više rezervacija. Sad je zimovanje luksuz za građane", kazali su u ovoj agenciji.

Objašnjavaju da je cijena sedmodnevnog polupansiona u inostranstvu 500 eura i više, a na bh. planinama od 500 KM i više.

I u agenciji "Avioekspres" u Sarajevu kažu da je ove godine potražnja za aranžmanima znatno manja nego prethodnih godina, pogotovo za odmor u inostranstvu. U ovoj agenciji nemaju ponuda za zimovanje u inostranstvu, dok se dnevni polupansion za jednu osobu u hotelima na bh. planinama kreće od 70 do 100 KM.

"Popunjenost kapaciteta ove godine je 60 odsto, dok je prošle godine bila oko 90 odsto. Ponuda je manja, ali građani i dalje putuju", kaže Maglen Aličehajić iz "Relaks tursa", naglašavajući da cijena dnevnog aranžmana u inostranstvu u ovoj agenciji košta od 14 do 35 eura.

Dragan Mijić, rukovodilac za smještaj i prodaju u hotelu "Maršal" na Bjelašnici, kaže da su mnogi građani već rezervirali smještaj u ovom hotelu, ali da je interesovanje manje u odnosu na prethodne godine.

"Sreća je pa imamo stalne goste, naše državljane koji žive u dijaspori", kaže Mijić.

I u hotelu "Pahuljica" na Vlašiću kažu da je interesovanje manje. No, vjeruju da razlog tome nije ekonomska kriza, nego nepostojanje topova za pravljenje vještačkog snijega. Ipak očekuju kako će popunjenost kapaciteta ovog hotela poslije Nove godine biti slična prošlogodišnjoj.

Milorad Zajlović, vlasnik turističke agencije "Hilandar" u Banjaluci, kaže da je interesovanje građana za zimovanje puno manje nego prethodnih godina.

"Aranžmani su skuplji nego proteklih godina, a i velika je kriza zbog čega građani ne mogu sebi da priušte zimovanja", kazao je Zajlović.

On je dodao da na zimovanje sada idu samo ljudi koji imaju deset puta veću platu od prosječnog građanina.

U hotelu "Omar" u Kneževu rekli su da trenutno nemaju gostiju i da se građani ne interesuju za zimovanje.

"Za doček Nove godine imamo uvijek puno gostiju i očekujemo ih i ove godine", dodali su u hotelu "Omar".

Na Jahorini "nema zime"

U hotelu "Košuta" na Jahorini rekli su da se kod njih građani interesuju za zimovanje isto kao i prethodnih godina.

"Cijena sedmodnevnog polupansiona za jednu osobu je oko 720 KM", istakli su u ovom hotelu i dodali da manje gostiju na Jahorini bude jedino kad nema snijega ili kada su loše staze.

U hotelu "Monument" na Mrakovici cijena petodnevnog pansiona je oko 270 KM.

"Građani se za zimovanje interesuju kao i proteklih godina", kazali su u hotelu "Monument".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije