Gradovi

Gradonačelnik Doboja naljutio nastavnike i učitelje

Gradonačelnik Doboja naljutio nastavnike i učitelje
Foto: N.N. | Gradonačelnik Doboja naljutio nastavnike i učitelje

DOBOJ - Gradonačelnik Doboja Obren Petrović naljutio je svojom izjavom kolektiv Osnovne škole "Dositej Obradović", koji od njega traži da im se izvini jer nije tačna njegova tvrdnja da su u ovoj obrazovnoj ustanovi u posljednjih pola godine sve izraženije nacionalna netrpeljivost i diskriminacija učenika.

"Na neki najniži način nas je uvrijedio, da mi ovdje diskriminišemo djecu po toj nacionalnoj osnovi. U ime svojih kolega i svoje lično ime tražim izvinjenje gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića i demanti ovoga što je izjavio", rekao je Dario Đurić, nastavnik i predsjednik Školskog odbora.

Petrović je takvu izjavu dao jednom lokalnom mediju.

Učiteljica Edina Mešić, čije kćerke takođe pohađaju nastavu u ovoj školi, kaže da se nikada nisu požalile.

"Od 17 i po godina staža, ja sam ovdje 15. Znači, došla sam prva iz reda Bošnjaka. Zaista, vjerujte mi, nisam nikada primijetila niti doživjela bilo kakvu uvredu, povredu ili bilo šta na toj osnovi", rekla je Mešićeva.

Direktor ove škole je Vedran Gligorić, inače odbornik opozicionog SP-a u Skupštini grada Doboj. On se nije obratio na konferenciji za medije koju su nastavnici, njih 60, organizovali u petak.

Nakon Petrovićeve izjave, a potom i najave da će se o školi raspravljati i na sjednici Skupštine grada 28. februara, počele su spekulacije da lokalna vlast zapravo želi da "disciplinuje" Gligorića, jednog od njenih najoštrijih kritičara, koji je na decembarskom zasjedanju svojim diskusijama razbjesnio vladajuće.

Šta je pozadina verbalnog napada na školu nastavnici ne znaju, ali sumnjaju da iza svega stoji politika.

Do izjave Obrena Petrovića nismo uspjeli doći u petak.

"Ovakav način je bio samo atak na našu školu kao ustanovu i atak na sve zaposlene radnike preko učenika, i to maloljetnih, da bi neko ostvario svoje neke bolesne ciljeve", navela je učiteljica Azijada Lukić, te dodala da Petrović nikada nije posjetio ovu obrazovnu ustanovu, koja se nalazi stotinak metara od Gradske uprave.

Nakon što su saznali da će o navodnoj situaciji u školi raspravljati i odbornici, među učenicima je sprovedena anketa u kojoj se, tvrde nastavnici, đaci nisu požalili na narušene međunacionalne odnose.

U ovoj školi kažu da nastoje da spriječe bilo kakve sukobe među djecom.

"U svakoj smjeni su tri nastavnika dežurna, hodnici su pokriveni video-nadzorom, tako da nema šanse da dođe do nekog incidenta, a da nastavnici i rukovodstvo nisu upućeni u to šta se dešava", navela je Dajana Desnica, nastavnica.

Iz Gradske uprave poručuju da izjave direktora škole za skupštinskom govornicom ukazuju na diskriminaciju, te da bi na čelu OŠ "Dositej Obradović" trebalo da bude Bošnjak, jer je skoro 60 odsto đaka bošnjačke nacionalnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije