Gradovi

Gradonačelnik Prnjavora na protesnom maršu u Sloveniji

Gradonačelnik Prnjavora na protesnom maršu u Sloveniji
Gradonačelnik Prnjavora na protesnom maršu u Sloveniji

PRNJAVOR- U organizaciji Saveza srpske dijaspore Slovenije i odbora za formiranje Socijalne srpske stranke Slovenije, 29. i 30. avgusta u Ljubljani je upriličen protestni marš zbog slovenačkog nepriznavanja najveće, srpske manjine u toj zemlji.

Najbrojnija manjina u Sloveniji, srpska, koja broji 200 000 ljudi, čeka 25 godina na slovenačko priznavanje i zahtjeva ljudska prava koja uživaju slovenačke priznate manjine u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Mađarskoj i Austriji. Predstavnici srpskog naroda u Sloveniji izišli su na ulice i mirnim protestom pokazali kako zaista stoje stvari u toj zemlji, javljaju za Program za dijasporu RTS-a organizatori skupa.

Iako su imali dozvole za održavanje protesta i svih pratećih programa od  nadležnih institucija, prvi dan protesta organizatori naišli su na problem.

„Na samom trgu suočili smo se sa pokušajem da se naš protest spreči i nadglasa za tu svrhu specijalno odabranim uličnim sviračem, koji je na razglasu iz petnih žila svirao i bojkotovao protest koji je bio u toku. To je učinjeno kako se naš razglas i naš glas protesta ne bi čuo. Iako je po službenoj dužnosti bila dužna da sprovede red i mir na trgu, policija nije odstranila ometača. Bilo je jasno da diskriminacija Srba u Sloveniji nije samo reč na našem transparentu, već je uživo prenosimo iz samog centra Ljubljane“, kaže za RTS Saša Gajić, predsednik Srpske dijaspore Slovenije.

Drugi dan protesta protekao je bez problema. Tada su se okupljenima obratili srpski književnici, ovogodišnji nosioci međunarodnog priznanja Zlatno peroLjubljana 2015, Bogdan Kukolj, Ljubomir Vujović i Violeta Božović, koja se ispred udruženja pisaca Republike Srpske i dijaspore Prijedora obratila pesmomProbudi se Srbijo, koja se treba shvatiti kao poziv na slogu i ujedinjenje svih srpskih zajednica u Sloveniji i šire.

U ime Udruženja srpskih književnika Slovenije i Srpske dijaspore Slovenije prisutnima se obratio predsednik Saša Gajić, koji je ukazao na to da je posle 25 godina ignoracije i nečasnog ponašanja slovenačkih vlasti u Sloveniji došlo vreme da Srbi ujedinjeni uđu u parlament i ravnopravno sa ostalim manjinskim narodima uzmu svoju, i sudbinu dece, u svoje ruke.

Na protestnom skupu bilo je više od 300 učesnika, a skup je svojim prisustvom podržao i gradonačelnik Prnjavora (Republika Srpska) dr Siniša Gatarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije