Gradovi

Gradska izborna komisija Prijedora na popravnom

Gradska izborna komisija Prijedora na popravnom
Gradska izborna komisija Prijedora na popravnom

PRIJEDOR - Skupština grada Prijedora uputiće novo rješenje o imenovanju predsjednika i članova Gradske izborne komisije Prijedor, budući da je prošlogodišnje imenovanje ovog organa osporila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.

Osnovne zamjerke CIK-a bile su da prvobitnim rješenjem nije bila ispoštovana nacionalna struktura predviđena Izbornim zakonom, da komisija mora imati sedam, a ne pet članova i što je jedan od imenovanih članova bio kandidat na izborima.

Po novom rješenju, na koje se sada čeka saglasnost CIK-a BiH, za predsjednika ovog tijela imenovan je ponovo Željko Škondrić, a za članove Suada Kolonić, Ivana Šarić, Suzana Stupar, Lazar Gajić, Hasnija Skopljak i Edin Bektić.

U odbačenom rješenju za predsjednika Gradske izborne komisije Prijedor bio je lani imenovan Željko Škondrić, a za članove Suzana Stupar, Nenad Mejakić, Suada Kolonić i Lazar Gajić. Kada je njihovo imenovanje CIK BiH osporio, Skupština grada Prijedora raspisala je novi javni oglas.

Članovi lokalnih izbornih komisija biraju se na mandat od sedam godina.

Njihova primanja jednaka su odborničkim naknadama u izbornim ciklusima /maj - novembar svake izborne godine/, a 30 odsto odborničkih naknada izvan izbornih ciklusa.

Odlukom CIK-a BiH iz 2008. godine za Prijedor jeste bilo predviđeno sedam članova lokalne izborne komisije, ali je na zahtjev gradonačelnika Prijedora tadašnji CIK odobrio pet. Najnovijom odlukom za sve lokalne zajednice koje u biračkim spiskovima imaju više od 50.000 građana traži se sedam članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije