Gradovi

Hadžiefendić: Tuzla treba da bude grad gdje će svi biti zadovoljni

Hadžiefendić: Tuzla treba da bude grad gdje će svi biti zadovoljni
Hadžiefendić: Tuzla treba da bude grad gdje će svi biti zadovoljni

TUZLA - Jedan od najozbiljnijih kandidata za gradonačelnika Tuzle na predstojećim lokalnim izborima je Bahrudin Hadžiefendić, zajednički kandidat SDA i SBB-a.

NN: Kandidat ste za poziciju gradonačelnika ispred dvije jake stranke - SDA i SBB-a. Koliki je to teret i kolika je odgovornost Vas kao mladog čovjeka da stanete na crtu sa puno iskusnijim Jasminom Imamovićem?

Hadžiefendić: Biti zajednički kandidat dvije najveće političke stranke, SDA i SBB-a, na predstojećim izborima za gradonačelnika Tuzle predstavlja veliku čast i zadovoljstvo, ali i veliku odgovornost i obavezu prema hiljadama glasača ove dvije velike stranke. Stati pred aktuelnog gradonačelnika mi uopšte ne predstavlja neko veliko opterećenje, jer svojim znanjem, dokazanim menadžerskim uspjesima, a naročito mladim ljudima kojima ću biti okružen, mislim da je uspjeh u ovoj utakmici zagarantovan.

NN: Vaš predak Mujaga Hadžiefendić već je bio dva mandata na čelu Tuzle. Koliko je za Vas to bila inspiracija da pokušate doći do te pozicije?

Hadžiefendić: Tačno je da sam potomak Mujage Hadžiefendića, koji je dužnost gradonačelnika Tuzle obavljao u dva mandata i to veoma zapaženo i uspješno još u ta vremena. U njegovom mandatu je puštena u rad i prva elektrana, koja je bila dovoljna samo za tadašnju uličnu rasvjetu. To mi nije bila nikakva posebna vodilja u mojoj kandidaturi, nego se sve slučajno poklopilo jer, kao što sam rekao više puta, ja nisam po zanimanju ni unuk niti praunuk, nego mlad čovjek koji svojim znanjem može Tuzli i njenim građanima donijeti bolje sutra.

NN: Na čemu temeljite svoju predizbornu kampanju? Šta to nudite i čime se razlikujete od drugih kandidata i zašto bi baš Vama građani trebalo da daju glas?

Hadžiefendić: Svoju kampanju temeljim na stvaranju uslova poslovnog ambijenta u Tuzli i otvaranju poslovnih zona, te privlačenju prije svega domaćih investitora, a zatim i stranih. Time otvaramo nova radna mjesta i mlade ljude zadržavamo u Tuzli i BiH, i pružamo im šansu da ostaju ovdje i zasnuju svoje porodice. Veliki broj projekata, koji ne zahtijevaju ni sredstva iz gradskog budžeta, ćemo ponuditi našim građanima, a neki od njih su 50 sportskih igrališta za djecu u naredne četiri godine, oživljavanje brda Ilinčice i pretvaranje u rekreativni centar sa sadržajima koje treba da ima jedno izletište i, najvažnije od svega, konačno otvaranje grada Tuzle prema kantonu, Federaciji i državi i povlačenje sredstava sa tih nivoa koja nam pripadaju, a kojih svih ovih godina nije bilo u Tuzli.

NN: Već 15 godina na čelu Tuzle je Jasmin Imamović. Koji su, po Vama, njegovi najveći uspjesi, a koji najveći promašaji?

Hadžiefendić: Uspjesi aktuelnog gradonačelnika su bili evidentni u prvoj polovini šesnaestogodišnjeg mandata, gdje su urađene jako lijepe stvari - od uređenja grada, preko naših Panonskih jezera, itd. Međutim, zadnjih šest-sedam godina se ništa ne dešava. Kod gradonačelnika i njegovih saradnika došlo je do potpunog zamora materijala, odsutnosti ideja i totalne nebrige za građane koji su ih birali.

NN: Šta Tuzli treba i kako Vi vidite ovaj grad u budućnosti?

Hadžiefendić: Tuzli treba otvorenost i komunikacija sa drugim općinama i gradovima u BiH. Ne smijemo dozvoliti da više ni dan budemo u samoizolaciji, moramo oživjeti sve sfere života koje su gotovo zamrle u našem gradu, sport i kulturu prije svega, te vratiti sjaj Tuzli koji je nekad imala.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije