Gradovi

Hram vraća život u Prebilovce

Hram vraća život u Prebilovce
Foto: N.N. | Hram vraća život u Prebilovce

ČAPLJINA - U Prebilovcima, kod Čapljine, najstradalnijem srpskom selu, pored velelepnog hrama Vaskrsenja Hristovog, Srpska pravoslavna crkvena opština je započela izgradnju parohijskog doma, koji će služiti za boravak monaha, ali i kao konak.

U pitanju je objekat od 160 metara kvadratnih koji je već ozidan u porti hrama i u kome će u narednih nekoliko dana biti završeni radovi na mokrom čvoru, a prema predračunima svih radova, koštaće oko 140.000 maraka.

"U objektu je predviđen stan za monaha ili monahinju, koji bi u budućnosti stalno ovdje boravio, a jedan dio će biti sastavljen od nekoliko soba koje će služiti za prijem gostiju", kaže jerej Marko Gojačić, sveštenik Parohije čapljinske.

On dodaje da se u Prebilovce, koji su nakon velikog stradanja u Drugom svjetskom ratu ponovo razoreni u proteklom ratu, u selo vratilo oko 55 prijeratnih stanovika i trenutno je u selu dvadesetak domaćinstava.

Iako ova brojka nije prevelika u odnosu na prijeratnih oko 180 stanovnika i veliki broj onih koji su dolazili vikendima, život se ipak vraća u Prebilovce.

"Život se zaista vraća u Prebilovce. Samo otkako je sagrađen hram Vaskrsenja Hristovog, obnovljeno je nekoliko kuća za koje su domaćini od Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske dobili donacije i čeka se primoredaja", kaže otac Marko.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je u znak sjećanja na 4.000 Srba iz Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bacanih po hercegovačkim jamama. Kosti su im minirane 1992. zajedno sa spomen-kosturnicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije