Gradovi

Humanitarna akcija srednjoškolaca iz Sanskog Mosta: Mjerili pritisak i prodavali kolače za Belmu

Humanitarna akcija srednjoškolaca iz Sanskog Mosta: Mjerili pritisak i prodavali kolače za Belmu
Foto: NN | Humanitarna akcija srednjoškolaca iz Sanskog Mosta: Mjerili pritisak i prodavali kolače za Belmu

SANSKI MOST - Učenici Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta organizovali su u petak humanitarnu akciju u okviru koje su mjerili šećer u krvi i krvni pritisak građanima, te prodavali kolače.

Sav prihod koji je prikupljen na ovaj način namijenjen je liječenju Belme Kadić (13), djevojčice s posebnim potrebama iz ovog grada koja je teško bolesna.

"Na ideju da organizujemo ovu akciju došli smo vođeni isključivo humanim razlozima. Željeli smo da na ovaj način damo doprinos liječenju naše male sugrađanke", istakla je učenica Inda Kurbegović.

Supružnici Smail i Edina Kadić, roditelji oboljele djevojčice, kažu kako jedini spas za svoju kćerku vide u liječenju na nekoj od kliničkih ustanova u inostranstvu.

Kažu kako je u posljednja dva mjeseca djevojčica bila hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a potom i Kliničkom centru "Jezero" u Sarajevu, te je nakon toga vraćena kući, a da pri tom nije ustanovljena prava priroda njene bolesti niti terapija za liječenje. Belmino zdravstveno stanje se pogoršalo prije nepuna dva mjeseca, od kada se povukla u sebe i oslabila nekoliko kilograma.

Inače, djevojčica od treće godine boluje od ahalazije jednjaka, rijetke bolesti koja ne dozvoljava da hrana koju pojede dođe u želudac, zbog čega je godinama podvrgnuta specijalnom režimu ishrane.

Kadićevi su već godinama nezaposleni, a cijelu situaciju komplikuje i činjenica da su oboje bolesni. Troškovi stalnih putovanja, kupovine lijekova i hrane su izuzetno visoki i porodica nije u stanju da ih podmiruje, a pored bolesne djevojčice imaju još dvije kćerke koje pohađaju srednju školu.

Svi koji žele da pomognu Belminoj porodici i njenom liječenju sredstva mogu uplatiti na žiro račun kod Sparkasse banke na žiro račun 1990446059476317.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije