Gradovi

I ove godine bez jesenje deratizacije u Bijeljini

I ove godine bez jesenje deratizacije u Bijeljini
I ove godine bez jesenje deratizacije u Bijeljini

BIJELJINA - Jesenja deratizacija u Bijeljini ni ove godine neće biti obavljena jer na tenderu nije prošlo nijedno od dva preduzeća - "Eko-zaštita" i "Sanitacija", rečeno je Srni u gradskoj upravi.

Iz preduzeća "Eko-zaštita" upozoravaju da je brojnost glodara u Bijeljini sve veća, naročito nakon poplava, te da su oni prenosioci više od 30 zaraznih bolesti.

Zbog svega ovoga, na proljeće bi moglo doći do pojave epidemije mišje groznice, upozorava suvlasnik "Eko-zaštite" Mirko Draganić. 

"Jesenje deratizacije neće biti, a to je opasno jer se mora poštivati Zakon o zaštiti zdravlja stanovništva prema kojem je obaveza da se godišnje provode dvije deratizacije - proljetna i jesenja", objašnjava Draganić.

On je rekao da je telefonom obaviješten da je njegovo preduzeće dostavilo najpovoljniju ponudu i da će obavljati ovaj posao koji ni do danas nije počeo. 

"Od dva kandidata na tenderu - nas i firme `Sanitacija`, mi smo bili odabrani, ali u tom periodu oni su se žalili i uslijedila je, ne znam na koji način, odluka da nijedna institucija ne ispunjava uslove", kaže Draganić. 

U gradskom Odjeljenju za privredu i poljoprivredu kažu da jesenje deratizacije neće biti, jer nijedna od ove dvije firme nije ispunila uslov koji predviđa Zakon o javnim nabavkama.

"Bez obzira što je deratizacija obavezan posao, niko na tenderu nije ispunio uslove. Ove godine nećemo raditi jesenju deratizaciju", rekao je načelnik ovog odjeljenja Predrag Jović.

On je najavio da će početkom sljedeće godine biti raspisan novi tender, te da će se raditi zajedno i proljetna i jesenja deratizacija, te da vjeruje da će u budžetu biti izdvojeno "malo više novca za ove namjene".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije