Gradovi

I poslovna zgrada HE na Drini u Andrićgradu

VIŠEGRAD - Poslovna zgrada preduzeća "Hidroelektrane /HE/ na Drini" biće izgrđena u Andrićgradu umjesto na trgu Palih boraca u Višegradu, dogovoreno je danas na sastanku režisera Emira Kusturice sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i direktorom ove firme Milom Lakićem.

Sastanku u Andrićgradu prisustovao je i načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović.

"Ovo je učinjeno jer je konačno postalo jasno da UNESKO neće dati dozvolu da se u blizini mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini gradi naša poslovna zgrada sa gabaritima iz idejnog plana", rekao je Lakić.

Lakić je istakao da će prostor kod čuvenog mosta na Drini, planiran ranije za gradnju poslovne zgrade ove firme, biti iskorišten za značajne turističke sadržaje. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je ovu ideju i izrazio zadovoljstvo što će se buduća zgrada "HE na Drini" naći pored administrativne zgrade opštine Višegrad i pozorišta.

"Na Vidovdan ove godine proslavićemo završetak zgrade lokalne uprave, pozorišta i Andrićevog istituta koji se gradi sredstvima vlada Repbulike Srpske i Srbije", najavio je Dodik.

On je pojasnio da će se opštinska administracija tog dana preseliti u u Andrićgrad u nove uslovne prostorije čiji će vlasnik i biti opština Višegrad.

Dodik je potvrdio da će za dvije sedmice biti ponovo u posjeti Andrićgradu kako bi se uvjerio u dinamiku radova na gradilištu.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović je rekao da je opština hrabro ušla u ovaj megaprojekat što se pokazalo i opravdanim i da je velika stvara da će se zgrada opštinske administacije nalaziti u centru mnogih javnih i kulturnih zbivanja u Andrićgradu.

Režiser Emir Kusturica je obećao da će sve zgrade čija je gradnja u toku biti završene do oktobra kada će u ovaj grad useliti prvi stanari.

On je precizirao da će ulazna kapija, zgrada pozorišta, bioskopa, Andrićevog instituta, hotela, robne kuće kao i glavna ulica i zanatske radnje, čija gradnja je u toku biti završeni i zablistati "u hercegovačkom kamenu".

Dodik i Kusturica su u Andrićgrad doputovali iz Trebinja. Kusturici je na prsima za vrijeme šetnje ulicama Andrićgrada sija Orden Svetog Save koji mu je danas uručio patrijarh srpski Irinej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije