Gradovi

Inspekcija češlja taksi štand na sarajevskom aerodromu

Inspekcija češlja taksi štand na sarajevskom aerodromu
Foto: Arhiva / Nedžad Uglješa | Inspekcija češlja taksi štand na sarajevskom aerodromu

SARAJEVO - Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, potvrdio je za "Nezavisne" da je Vlada već poslala inspekciju na taksi štand na Aerodromu Sarajevo kako bi utvrdila činjenično stanje i da sada čekaju izvještaj.

Podsjećamo, problem sa taksistima na pomenutom štandu traje više od decenije, a periodično se javljaju ogorčeni građani i turisti koji tokom vožnje saznaju da su prevareni, odnosno skup im bude dolazak sa sarajevskog aerodroma u grad. Naime, taksisti na štandu na aerodromu navodno imaju svoj poseban cjenovnik usluga neovisno o cjenovniku koji je ustanovilo Udruženje taksista KS, a odobrila Vlada KS, odnosno resorno ministarstvo. Taksisti koji rade na pomenutom štandu navodno ne uključuju taksimetar i tako godinama krše propise i uzimaju trostruki novac mušterijama. Da situacija bude još gora, cjenovnik za strance u gradu je u eurima.

Iz Udruženja sarajevskih taksista kažu da oni nisu upoznati sa tom činjenicom, te da je cjenovnik isti za sve taksiste ovog udruženja.

Enver Suljagić, predsjednik Udruženja "Sarajevo taksi", kaže da im najveći problem predstavljaju divlji taksisti.

"Oko aerodroma i na ovom štandu ima 150 divljih taksista i 200 kombija koje voze one vehabije. Oni imaju svoje cijene. Imali smo slučajeva da nam se stranke žale, posebno stranci, i onda se našom istragom utvrdi da nije riječ o našem članu, nego ovim divljim", tvrdi Suljagić.

Poziva građane da prijave svaki problem jer Udruženje ima način da sankcioniše svoje članove.

"Jednostavno takvi neće više raditi na štandu, biće suspendovani mjesec, dva ili tri, a postoji mogućnost i uzimanja licence", ističe Suljagić.

"Nezavisnim" se javila prevarena mušterija koja nije željela da joj spominjemo ime, ali je ispričala šta joj se desilo tokom vožnje od aerodroma do grada. Nakon ulaska u vozilo, koje je propisno označeno TA registarskim tablicama i oznakom 'Sarajevo taksija', i prije početka vožnje vozač ju je upoznao kako na ovom štandu važe posebni cjenovnici i da su "malo skuplji" od ostalih.

Potom oni mušteriji pokazuju cjenovnik koji nema logo, pečat niti potpis predsjednika Udruženja. Tako su cijene posebno određene, ovisno o području grada, pa je tako 10 KM za područje Novog grada, 20 KM za Novo Sarajevo, 30 KM za Centar i 40 KM za Stari grad. Iste brojke nalaze se i na drugom dijelu cjenovnika, koji je predviđen za strane mušterije, samo što pored iznosa stoji oznaka za euro.

"Uredno mi je bez uključivanja taksimetra vozač naplatio 30 KM", tvrdi mušterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije