Gradovi

Investitorima kazna zbog uklanjanja lipa

Investitorima kazna zbog uklanjanja lipa
Foto: Ilustracija | Investitorima kazna zbog uklanjanja lipa

TREBINJE - Nakon što su vlasnici hotela "Central park" u najužem gradskom jezgu Trebinja uklonili pet stabala lipe starih više decenija, Komunalna policija iz ovog grada je izrekla novčanu kaznu investitoru "German invest" za oštećenje komunalne infrastrukture i naložila vraćanje imovine u javnom vlasništvu u prvobitno stanje, potvrđeno je u Odjeljenju za inspekcije i poslove komunalne policije grada Trebinja.

U inspekcijama kažu da je investitor, međutim, iskazao spremnost da uklonjeno zelenilo vrati sadnjom novih stabala.

"Investitor je prihvatio odgovornost i spreman je da izvrši obeštećenja javne imovine, ali i da zasadi nova stabla, umjesto onih koja su uklonjena. Komunalna policija je u skladu sa svojim ovlašćenjima izrekla sve mjere - izdala je rješenje kojim se od investitora nalaže da vrati javnu imovinu u prvobitno stanje i, naravno, izrekla kaznene mjere u skladu s važećim propisima", rekao je Bojan Čvoro, načelnik Odjeljenja za inspekcije i poslove komunalne policije.

I u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove ističu da je u njihovoj nadležnosti samo briga o zelenilu na površinama u javnom vlasništvu.

I pored toga, dodaju, Komisija za zelenilo ovog odjeljenja izašla je na teren i sačinila izvještaj u kojem je "zauzela stav da je do izvaljivanja došlo usljed potkopavanja korijena stabala tokom izvođenja građevinskih radova i jakih udara vjetra". Komisija je predložila da se investitor obaveže da o svom trošku sanira posljedice pada lipa "i da u najkraćem roku pribavi i zasadi pet odraslih zamjenskih sadnica visine od 10 do 12 metara".

U međuvremenu se saopštenjem oglasila i firma "German invest", u kojem izražavaju žaljenje zbog uklanjanja stabala i ističu da su na ovu mjeru bili prinuđeni kako vjetrom oštećena stabla ne bi ugrozila ljudske živote ili imovinu.

Dodaju da je ovim nemilim događajem nanesena ogromna materijalna šteta i samom hotelu koji je izgubio svoj zaštitni znak, te da će štetu nastojati da umanje sađenjem novih stabala, koje je planirano u najskorijem roku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije