Gradovi

Izvještaj o budžetu nije prošao

Izvještaj o budžetu nije prošao
Izvještaj o budžetu nije prošao

SARAJEVO - Poslanici u Skupštini Kantona Sarajevu danas nisu prihvatili izvještaj o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo za 2013. godinu.

Dok je odražavana sjednica, radnici KJP "ZOI '84" protestovali su ispred zgrade. Već 11 mjeseci nisu dobili plate. Od 2012. godine nije im uplaćeno zdravstveno osiguranje, a staž im već godinama nije uvezan, zato su se i juče okupili da bi još jednom ukazali na brojne probleme.

Inače, budžet KS usvojen je u martu 2013. godine, a iznosio je 739.740.000 KM. Međutim, uvećan je za neplanirane donacije i transfere u iznosu 6.924.534 KM, tako da je budžet u decembru 2013. iznosio 746.664.534 KM. Deficit budžeta iznosio je 126.825.000 KM.

Muhamed Kozadra, ministar finansija u Vladi KS, kazao je da je Ministarstvo nakon sagledavanja stanja ukupno prikupljenih prihoda i primitaka u prvoj polovini 2013. godine smatralo da se planirani prihodovni potencijal budžeta neće ostvariti do kraja godine te da bi ga trebalo dovesti u ravnotežu, jer je analizom uočeno da će prihodi do kraja godine biti manji za 110 miliona KM, što bi ugrozilo izvršavanje budžeta.

"U ovako složenoj situaciji bilo je potrebno da Vlada KS na prijedlog ministra finansija donese odluku o privremenom obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda ili izdataka u trajanju od 45 dana", naglasio je Kozadra.

Kozadra je kazao da su nakon konsolidovanja dostavljenih podataka za potrebne rashode, ukupni zahtjevi budžetskih korisnika iznosili 785.778.400 KM, što je bilo samo za 6.014.000 KM manje u odnosu na prvobitno dostavljene zahtjeve.

Podsjetio je da je osim Vlade KS i Skupština KS na sjednici povodom razmatranja izvještaja o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo za 2012. godinu podnijela nekoliko inicijativa radi normalizacije situacije.

Mujo Hošić, poslanik SDU-a u Skupštini KS, kazao je da je situacija puno gora nego na kraju 2012. godine te da nijedan problem nije riješen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije