Gradovi

Jugović: Imamo obavezu i energiju da našoj djeci ostavimo bolje Pale

Jugović: Imamo obavezu i energiju da našoj djeci ostavimo bolje Pale
Jugović: Imamo obavezu i energiju da našoj djeci ostavimo bolje Pale

PALE - Kandidat Koalicije „Složno za Pale“ za načelnika opštine Pale Boško Jugović izjavio je da je, nakon više od dvije decenije vladavine SDS-a, sazrelo vrijeme za promjenu vlasti u ovoj opštini.

„Vrijeme je za nove ljude, nove ideje i novu energiju za bolji život građana Pala. Političke stranke i ljudi koji podržavaju moju kandidaturu i ja kao budući načelnik opštine Pale nudimo građanima novu energiju, svjesni činjenice da imamo obavezu da našoj djeci ostavimo bolje Pale“, poručio je Jugović gostujući u programu OSM televizije.

Jugović, inače diplomirani inženjer elektrotehnike i izvršni direktor za tehničke poslove u „Elektrodistribuciji Pale“, naglasio je da energiju menadžera jednog uspješnog preduzeća želi da prenese u politički život opštine.

„Nemam, niti tražim bilo kakvu ličnu korist od ove kandidature. Situiran sam i porodičan čovjek i moja jedina želja jeste da pružim puni doprinos razvoju opštine i boljem životu građana Pala“, poručio je Jugović.

On je ocijenio da su Pale ponovo postale zatvorena opština i opština u kojoj u protekle četiri godine nije bilo investicija i pozitivnih promjena.

„Prioritet tima kojeg imam namjeru da okupim biće pokretanje privrede i stvaranje novih radnih mjesta, kroz podsticaje postojećim malim i srednjim preduzećima i stvaranje uslova za otvaranje novih preduzeća. Moramo mnogo bolje koristiti resurse i nemamo pravo da se igramo s ogromnim prirodnim bogatstvom i potencijalom kojim raspolaže opština Pale“, upozorio je Jugović.

Govoreći o novinama koje će uvesti u rad opštinske administracije, Jugović je rekao da će ukinuti političku polarizaciju među zaposlenima.

„Želim da svi rade u korist građana i da na taj način zarade svoju platu. Plata se u opštini mora zaraditi“, poručio je Jugović.

On je istakao da će se položaj opštine Pale u odnosu na grad Istočno Sarajevo morati mijenjati poslije lokalnih izbora.

„Pale su centralna i najnaseljenija opština u gradu Istočnom Sarajevu, ali se to ni po čemu ne prepoznaje. Po čemu danas uopšte znate da su Pale u gradu Istočnom Sarajevu? Prethodni načelnici i predstavnici opštinske vlasti nisu branili institucije koje su se, jedna za drugom, selile iz ove opštine u druge dijelove grada. Taj proces se mora zaustaviti“, rekao je Jugović.

On je dodao da će biti teško braniti institucije, ukoliko opština Pale ne bude radila na stvaranju uslova da one ostanu u ovoj opštini.

„Prethodne lokalne vlasti nisu pravile infrastrukturu, iti objekte u kojima bi bilo sjedište institucija, zbog čega ih nismo zadržali. Zašto za 20 godina opštinske vlasti nisu napravile ni jedno trajno obilježje, ništa po čemu će nas prepoznavati. Kažu – nema novca. Nije tačno jer se svake godine troše milioni maraka na krpljenje rupa u asfaltu“, upozorio je Jugović.

Ističući da su, kako je rekao, Pale kolijevka Republike Srpske i opština u kojoj su tokom proteklog rata odrastale i razvijale se sve republičke institucije, Jugović je rekao da se objekti koji su predstavljali prva sjedišta republičkih institucija moraju obilježiti na dostojanstven način.

„U fabrici „Famos“, koja ide u prodaju, nalazio se objekat u kojem je bio smješten prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić. Ako prodamo taj objekat prodali smo dio naše istorije, a to se ne smije raditi“, rekao je Jugović.

On je najavio da će, kao novi načelnik opštine, u saradnji sa institucijama vlasti Republike Srpske, na Palama osnovati Muzej odbrambeno – otadžbinskog rata i stvaranja Republike Srpske.

„Predsjednik (Republike Srpske Milorad) Dodik rekao je da će finansirati izgradnju spomenika Republici Srpskoj. Taj spomenik će biti dio muzeja na otvorenom u koji trebamo da dovodimo našu djecu. Djeca treba da uče o tome, da vide sva sjedišta institucija i spomenik stvaranja Republike Srpske, da njegujemo uspomenu na to slavno vrijeme, na elitne jedinice VRS poput „Belih vukova“, na sve te ljude koji su svojim životima i dijelovima tijela plaćali stvaranje Republike Srpske“, naglasio je Jugović.

On je rekao da pruža punu podršku izgradnji moderne opšte bolnice u Kasindolu, ali i upozorio da Pale treba da imaju jednu zdravstvenu instituciju kliničkog tipa koja bi bila u stanju da zbrine ljude do transporta prema bolnici.

„Hoćemo li graditi takvu instituciju ili ćemo ostati sa ovakvim domom zdravlja i osloniti se na dva sanitetska vozila sumnjive tehničke ispravnosti“, upitao je Jugović.

On je naglasio da je privilegija imati Jahorinu, ali da nove opštinske vlasti moraju da razmišljaju o tome kako da potpuno uvežu Jahorinu i Pale i kako da opština Pale u cjelini stekne status turističkog centra.

„Zašto Pale nemaju svoju turističku organizaciju i kako se može desiti da u Palama nema privatne turističke agencije koja bi prodavala turističke aranžmane na Jahorini i na Palama? Potrebno je sarađivati sa Vladom Republike Srpske i stvoriti ambijent koji će privlačiti turiste na Pale, a ne da prva slika Pala bude ulazak kroz mračan tunel u kome gosti imaju šansu da probiju gumu na automobilu“, upozorio je Jugović.

Ističući da ima podršku jakog političkog bloka kojeg trenutno čine SNSD, Socijalistička partija, Pokret za naš grad – Pale, Ujedinjena Srpska, Savez za demokratsku Srpsku i Ekološka partija Republike Srpske, Jugović je rekao da će se tom bloku, nakon potpisanog koalicionog sporazuma o zajedničkom učešću na lokalnim izborima, pridružiti i Demokratski narodni savez.

„Imaćemo podršku DNS-a na nivou Pala i mi ćemo dati podršku DNS-ovom kandidatu za načelnika u opštini Istočna Ilidža“, rekao je Jugović.

On je ocijenio da su predstojeći izbori prilika da građani Pala uskoče u posljednji voz koji vozi ka boljoj budućnosti.

„Tim koji predvodim nosi novu energiju i promjene, nove ideje i novu snagu i siguran sam da će to građani prepoznati“, zaključio je Boško Jugović, kandidat Koalicije „Složno za Pale“ za načelnika opštine Pale.

(paleinfo.co)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije