Gradovi

Jugović: Izgradnja nove zgrade opštine i izmještanje toplane

Jugović: Izgradnja nove zgrade opštine i izmještanje toplane
Foto: N.N. | Jugović: Izgradnja nove zgrade opštine i izmještanje toplane

PALE - Načelnik Pala Boško Jugović rekao je Srni, povodom Dana i slave opštine - Uspenja Presvete Bogorodice, da je u periodu između dvije slave u ovoj lokalnoj zajednici urađeno mnogo i da se nastavlja sa radovima, najviše na infrastrukturnim projektima, a fokus će biti na izgradnji nove zgrade opštine i izmještanje toplane.

Jugović je istakao da se svi projekti realizuju zahvaljujući dobrom finansijskom ciklusu i likvidnosti opštine.

"Izmirene su sve obaveze prema dobavljačima i trenutno nema nikakvih potraživanja. Na računu ima dovoljno sredstava da plaćamo tekuće investicije i da završimo sanaciju opštine vlastitim sredstvima", rekao je Jugović.

On je kao najznačajniji projekat istakao kupovinu imovine fabrike "Famos", za šta je Vlada Republike Srpske dala milion KM, a opština posredstvom kredita obezbijedila 1,2 miliona KM, te preuzela imovinu koja je sada i zvanično u vlasništvu opštine.

Prema njegovim riječima, kao rezultat toga već se gradi fabrika za proizvodnju LED rasvjete koja bi trebalo da počne sa radom u narednih mjesec-dva i zaposli prvih 20 ljudi.

Jugović je naveo da će uskoro biti završena i rekonstrukcija Romanijske ulice, za šta je obezbijeđen 1,1 milion KM, i to 500.000 evra od Vlade Srbije, a ostatak je izdvojila opština Pale.

"U toku je izgradnja i rekonstrukcija Ulice Nikole Tesle, početak izgradnje Ulice Sime Matavulja, na Repcima se radi Ulica Stefana Dečanskog i trotoar prema Stanici Pale", istakao je Jugović.

On je dodao da će početi i gradnja trotoara u naselju Mokro, gdje se već vrši rekonstrukcija ulice prema Kadinu selu, a u narednom periodu i rekonstrukcija spomenika poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata, uz koji će biti napravljen i spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Jugović je rekao da je opština Pale dobila i pola miliona KM od Vlade Republike Srpske za početak izgradnje muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata na Palama, a u toku je izrada planske dokumentacije i idejnog rješenja i u narednih mjesec dana trebalo bi da bude raspisan tender.

"Uveliko se radi glavni fekalni kolektor u vrijednosti većoj od milion KM, sanacija vrela Prače, izgradnja vodovodnog sistema Koran-Luke", naveo je Jugović i dodao da se nasipaju makademski putevi oštećeni prilikom nedavnih obilnih padavina, za šta je opština obezbijedila 150.000 KM.

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je 100.000 KM za rekonstrukciju osnovnih škola `Pale` i `Srbija`", istakao je Jugović i dodao da je u toku i sanacija sportskih terena na Koranu.

Jugović podsjeća da je opština i ove godine obezbijedila podsticaje u okviru poljoprivrednih projekata, a očekuje i potpisivanje ugovora sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske o zapošljavanju pripravnika, za šta je Zavod obezbijedio oko milion KM.

Prema njegovim riječima, tokom narednih dana treba da bude potpisan ugovor za sanaciju zgrade opštine, za šta je opština obezbijedila 150.000 KM, a u toku iduće godine u planu je početak izgradnje nove zgrade opštine.

On naglašava da je neophodno izmjestiti "Toplanu", čija će nova lokacija najvjerovatnije biti u krugu "Famosa".

"Ti projekti su veoma zahtjevni, ali moramo se uhvatiti u koštac sa njima", istakao je Jugović.

Jugović je najavio da će u narednih desetak dana biti organizovano mnogo kulturnih i sportskih događaja s ciljem promocije opština, a sve će biti završeno svečanom sjednicom lokalnog parlamenta i proslavom slave 28. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije