Gradovi

Kamere uskoro na sarajevskim raskrsnicama?

Kamere uskoro  na sarajevskim raskrsnicama?
Kamere uskoro na sarajevskim raskrsnicama?

SARAJEVO - Ono što Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) može uraditi da se poboljša sigurnost saobraćaja jeste postavljanje video-nadzora na glavne raskrsnice. To neće riješiti problem učestalih nesreća, ali siguran sam da će povećati stepen sigurnosti u glavnom gradu BiH - kazao je za Agenciju Fena ministar MUPKS-a Nermin Pećanac.

Naveo je da je u devetomjesečnom izvještaju zaključeno da Ministarstvo nije zadovoljno stanjem sigurnosti u saobraćaju, ističući da druge institucije, direkcija za ceste i ministarstva saobraćaja na svim nivoima koje su dužne da osiguraju sigurnost, nisu uradili svoj dio posla.

- Često se ljudi bune kada policija vrši kontrole. Hiljade građana vozi pod djejstvom alkohola, a kod mnogih smo pronašli i vatreno oružje, što opravdava policijske kontrole - naglasio je ministar MUPKS-a

Istakao je da je još početkom 2013. godine pokrenuo inicijativu o izmjeni Krivičnog zakona FBiH, a što bi značilo strožije kažnjavati vozače koji voze iz "obijesti", jer su analize pokazale da veliki broj vozača vozi pod uticajem alkohola ili droge čime predstavljaju realnu opasnost za sigurnost javnog saobraćaja.

Pećanac je kazao da su protiv takvih vozača pokrenuti prekršajni postupci koji nisu adekvatna sankcija.

- Ovakvo ponašanje treba tretirati kao krivično djelo. Mnogi nisu prihvatili moju izjavu da se tim vozačima doživotno treba oduzeti vozačka dozvola, ali kad se nešto desi, svi imaju mišljenje o tome, a niko ništa ne radi - zaključio je ministar MUPKS-a. 

Bubica: Vozači u Sarajevu su potpuno van kontrole

Sarajevski vozači su potpuno van kontrole i oni su stopostotni krivci za sve saobraćajne nesreće koje su se desile u posljednje vrijeme - kazao je za Agenciju Fena ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica.

- To možemo svrstati samo u odsustvo duha i poremećaj umnih sposobnosti za upravljanje motornim vozilima - kazao je.

Bubica je naveo da Ministarstvo saobraćaja KS-a nema direktan uticaj na saobraćajne nesreće koje se dešavaju u glavnog gradu BiH.

Takođe je naglasio da nijedna nesreća nije uzrokovana nedostatkom saobraćajne signalizacije ili loše saobraćajnice, već greškom vozača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije