Gradovi

Kampanja za obnovu Eko-centra "Jezera"

Kampanja za obnovu  Eko-centra "Jezera"
Kampanja za obnovu Eko-centra "Jezera"

BIJELJINA - Ekološko udruženje "Eko-put" iz Bijeljine provodi kampanju pod nazivom "Obnovimo zajedno Eko-centar `Jezera`" koji je ruiniran tokom katastrofalne poplave u maju.

Eko-centar dio je donjeg toka rijeke Drine i tokom poplave trim-staza i kamp bili su totalno uništeni i devastirani, rekla je Srni predsjednik "Eko-puta" Snežana Jagodić Vujić.

"Za ovaj posao u prvoj fazi finansijski nas je podržao Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva", navela je Vujićeva.

Ona je podsjetila da su prve aktivnosti na obnavljanju Eko-centra bile početkom avgusta, u okviru Volonterskog radnog kampa "Srce, ruke, lopata", te dodala da se nastavak aktivnosti provodi u okviru programa malih grantova.

"Do sada smo imali dvije volonterske akcije, gde su nam se pridružili učenici Osnovne škole `Vuk Karadžić` i Ekološke sekcije Gimnazije `Filip Višnjić`, osim volontera i članova Eko-puta i Planinarskog ekološkog društva `Majevica`", navela je Vujićeva.

Ona je najavila da je za nedjelju, 26. oktobra, planirana akcija kada će na prostoru Eko-centra biti postavljene sprave za vježbanje u prirodi na trim-stazi, a biće završeno i montiranje mobilijara u šumskoj učionici.

Ona kaže da je, u okviru ovih aktivnosti, počela i izgradnja šumske učionice i vježbališta, čime su mladi ekolozi počeli da daju sadržaj prostoru Eko-centra, kao lokacije za izvođenje edukativnih i radnih aktivnosti, gdje bi mladi mogli da stiču nova znanja i vještine, kao i nova prijateljstva.

Vujićeva, koja je i koordinator Saveza ekoloških snaga sjeveroistočne Republike Srpske, istakla je da je cilj ovakvih akcija, sa učešćem mladih i volontera, buđenje duha zajedništva i solidarnosti i uticaj na mlade da ostvare kontakt sa prirodom i da je, prije svega, zavole.

Vujićeva je pozvala organizacije, preduzeća i sve ljude dobre volje da se pridruže kampanji za obnavljanje Eko-centra i da pomognu, ukoliko su u mogućnosti, materijalima ili novčanim sredstvima.

"Na ovaj način bismo mogli do 2015. godine da organizujemo edukativne i radne kampove, kao i drugi Eko-festival u ovom eko-centru", kaže Vujićeva.

Aktivnosti na uređenju trajaće, maksimalnim zalaganjem Udruženja, sve dok ne budu ostvareni svi zacrtani ciljevi i ovaj prostor ne bude ponovo doveden u funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije