Gradovi

Kanton Sarajevo bez gasa, radnici bez plata

Kanton Sarajevo bez gasa, radnici bez plata
Kanton Sarajevo bez gasa, radnici bez plata

SARAJEVO - Kanton Sarajevo ostat će u srijedu bez gasa, a radnici kantonalnih preduzeća "Toplane" i "Sarajevogas" bez plata, najavio je danas za skupštinskom govornicom Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja KS.

On je istaknuo da će doći do potpunog kolapsa energetskog sistema u Kantonu Sarajevo, jer ovogodišnjim budžetom nisu planirana sredstva za pokrivanje gubitaka komunalnih preduzeća, a cijene usluga su i dalje neekonomske.

Petrović je nakon toga rekao da je kompanija "BH gas" bezuslovno tražila da joj do 12 sati bude isplaćen dug za februar koji iznosi 1,8 miliona KM, a da tog novca nema, jer nije planiran u budžetu. "Ne možete od nekoga tražiti da izmiri dug, a niste mu dali ni instrument, niti cijenu. Nadomjestak te cijene bi trebalo da bude u budžetu, a novca za to nema u njemu", rekao je Petrović, te dodao da on nije želio glasati za takav budžet na sjednici Vlade KS.

Rekao je da će "Toplane" građanima KS koji koriste njihove usluge morati umanjiti račune za mart, bez obzira na to što su koristili alternativna goriva za zagrijavanje koja su skuplja od gasa za 80 posto.

Ističe da je donio tešku odluku da obustavi plate radnicima "Sarajevogasa" i "Toplana" za mart ukoliko do 20. aprila ne bude riješen problem.

"To je jedini način, jer ćemo od tih sredstava za plate prikupiti 1,4 miliona KM, ali ako dođe do potpunog kraha energetskog sistema, što će se, nažalost, po mojim predviđanjima i desiti, neće biti ništa ni za koga. Onda nema plaćanja usluga, nema finansijskih sredstava iz budžeta i nema naplate od korisnika. Automatski se ne može vršiti osnovna djelatnost i u oktobru će doći do gašenja preduzeća 'Sarajevogas' i 'Toplane'", rekao je Petrović.

Dodaje da sa "BH gasom" sad kanton ima potpuno drugačiji odnos, jer zbog duga od 47 miliona KM ova kompanija traži da se plaća faktura za fakturom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije