Gradovi

Kino-sala u Trebinju poslije pola vijeka u novom ruhu

Kino-sala u Trebinju poslije pola vijeka u novom ruhu
Kino-sala u Trebinju poslije pola vijeka u novom ruhu

TREBINJE - Trebinjski Dom kulture će uskoro biti renoviran, a time će i građani konačno dobiti adekvatne prostorije za kulturne događaje.

Novac za renoviranje, odnosno 850.000 maraka, obezbijedila je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

"U pitanju je obimna rekonstrukcija koja će, s obzirom na to da je objekat ravnog krova i prokišnjava na sve strane, najprije podrazumijevati kompletnu sanaciju krova, ali i  fasade. Biće riješeno i pitanje oborinskih voda oko objekta, kako ne bi došlo do plavljenja, što je prethodnih godina već bio slučaj u bioskopskoj dvorani", kaže Dejan Bodiroga, direktor Kulturnog centra koji gazduje Domom kulture.

On dodaje da su u ovoj kulturnoj ustanovi svjesni problema sa bioskopskom salom koja je i jedini takav objekat u Trebinju, a koja će konačno biti obnovljena poslije punih 45 godina.

"Zasad se, nažalost, neće ništa raditi u pozorišnoj dvorani koja je u boljem stanju od bioskopske sale, ali je dogovoreno da njena rekonstrukcija jednim dijelom ulazi u kapitalne investicije grada Trebinja, a za drugi dio ćemo pokušati angažovati donatora", dodaje Bodiroga.

Novac za rekonstrukciju Doma mladih će na račun Kulturnog centra biti uplaćen ovih dana, a početak radova je planiran već u narednom mjesecu.

U Kulturnom centru podsjećaju da se jedina ozbiljna investicija od rata naovamo odnosila na adaptaciju kancelarija i izgradnju nove galerije Kulturnog centra, za šta su izdvojili 30.000 maraka, a da su u ranijim godinama samo krpljene rupe.

Ono što je najzanimljivije, a možda i najsramotnije, jeste da je od 1969. godine, kada je otvoren Dom kulture u Trebinju, ovo prva značajnija investicija u rekonstrukciju ovog i danas najprezentativnijeg hrama kulture u Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije