Gradovi

Klizište u Goraždu ugrozilo nekoliko kuća

Klizište u Goraždu ugrozilo nekoliko kuća
Klizište u Goraždu ugrozilo nekoliko kuća

Nekoliko stambenih objekata i putna komunikacija u goraždanskom naselju Baćci ugroženi su zbog klizišta koje se pokrenulo prije nekoliko dana.

Mještani strahuju da bi odron zemljišta do kojeg je došlo usljed obilnih padavina mogao napraviti veću štetu.

"Ovaj put je urađen prije 30 do 40 godina. Otac je ustupio zemlju da se napravi put. Međutim, prije četiri, pet dana ovaj dotrajali podzid nije izdržao i povukao je zemlju odozgo. Poduzeli smo sve što smo mogli, ljudi iz općine su obećali pomoć, pa ćemo vidjeti, nadam se da neće biti gore od ovog", ispričao je Enes Rogo, čija je kuća među najugroženijim u ovom dijelu naselja.

Načelnik Opštine Goražde Muhamed Ramović na ovo mjesto stigao je sa predstavnicima projektantske kuće UNIPROJEKT kako bi brzo reagovali i spriječili širenje klizišta.

"Ovo je zaista prioritet i u roku od 48 sati bit će napravljen projekat i odabran izvođač i već sljedeće sedmice ovo se mora sanirati. Dužina je 30 metara i bojimo se samo da se ne nastavi obrušavati. Trenutno su ugrožene tri kuće, ali ukoliko bi se cijelo brdo pokrenulo, bilo bi mnogo više problema, zbog toga moramo brzo reagovati. Ovo je putna komunikacija i za druge ulice i brzo ćemo to riješiti", kazao je Ramović.

Obilne kiše prouzrokovale su niz problema, jedna porodica iz naselja Vranići se morala iseliti, a u naselju Vinarići došlo je do rušenja podzida koji je takođe ugrozio stambene objekte. Problemi su se pojavili na još nekoliko mjesta gdje se takođe očekuju brze intervencije, piše Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije