Gradovi

"Komunalije" traže 123 radnika

"Komunalije" traže 123 radnika
Foto: Ilustracija | "Komunalije" traže 123 radnika

VELIKA KLADUŠA - Javno komunalno preduzeće "Komunalije" iz Velike Kladuše raspisalo je ovih dana konkurs za prijem u radni odnos 123 nova radnika u različitim zanimanjima, a time je započela strategija razvoja javnih preduzeća koju je predstavio načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić.

U konkursu se navodi kako se traže radnici za rad na određeno i neodređeno vrijeme za zanimanja: zidari, tesari, keramičari, vodoinstalateri, tehničari proizvodnje, pomoćni radnici, poljoprivredni tehničari, građevinski tehničari, strojari, te radnici u trgovini i ugostiteljstvu.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora u ovom preduzeću Ibrahima Kajtazovića, dobili su "zeleno svjetlo" od tamošnjeg Općinskog vijeća za proširenje obima poslova kojima će se baviti, tako da će pored redovnih komunalnih poslova započeti građevinsku, poljoprivrednu, trgovačku i uslužnu djelatnost.

"Kandidati, ovisno o radnom mjestu, moraju ispunjavati uslove kao što su posjedovanje godinu do dvije radnog iskustva, poznavanje jednog stranog jezika i rada na računaru, posjedovanje vozačke dozvole B kategorije i slično", istakao je Kajtazović.

Inače, ovo preduzeće trenutno vrši usluge odvoza smeća, gazduje gradskim parkinzima i sportskim objektima, obavlja pogrebne djelatnosti, te zapošljava 58 radnika. Kajtazović je dodao kako je na ovaj način započela strategija razvoja javnih preduzeća u ovom gradu, koju je prije nekoliko mjeseci predstavio načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić.

Podsjetimo, Abdić je na sjednici Općinskog vijeća u aprilu predstavio svoju viziju ekonomskog razvitka u naredne četiri godine. On je tada istakao kako ekonomski razvitak Velike Kladuše planira generisati kroz razvoj javnih preduzeća, otvaranje novih djelatnosti i radnih mjesta.

"Nijedan od naših poduzetnika nije spreman da uđe u ozbiljnije investicije, jer jednostavno nemaju kapaciteta ni tržišta. To sam uvidio kroz brojne razgovore s njima. Jedino rješenje je da putem javnih preduzeća mi učinimo neke napore i poteze", pojasnio je tada Abdić, te istakao kako su za ove potrebe u budžetu općine planirana dva miliona maraka.

O ovom Abdićevom razvojnom konceptu negativno mišljenje dao je veliki broj ekonomskih analitičara, smatrajući da je on zastario i anahron.

"U ekonomskoj teoriji i praksi mnogo puta do sada dokazano je da javna poduzeća ne mogu konkurisati privatnim bez da iza njih stoji raskošni budžet, određena protekcija ili postojanje zakonskog monopola", smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije